Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Kopgroep wethouders helpt gemeenten met IKC

Gemeenten die deel uitmaken van de Kopgroep wethouders lopen voorop bij het realiseren van Integrale Kindcentra (samenwerking tussen kinderopvang en brede scholen). In de handreiking geven de wethouders advies aan gemeenten die ook willen toewerken naar integrale basisvoorzieningen voor kinderen (0-12 jaar).
Kopgroep wethouders helpt gemeenten met IKC
Foto: ANP

Het ontwikkelen van Integrale Kindcentra is maatwerk. In iedere gemeente spelen andere partijen een voortrekkersrol. Soms is de gemeente sturend, ergens anders regisserend, faciliterend of volgend. Alles hangt af van de inrichting van kinderopvang en peuterspeelzaalwerk, de al bestaande brede scholen in de gemeente en de bereidheid om toe te werken naar centra met één pedagogische visie.

Krimp

In Borger-Odoorn bijvoorbeeld namen de school, de kinderopvang en de peuterspeelzaal samen het initiatief om met een plan naar de gemeente te stappen. Door de krimp kwamen de organisaties al snel uit bij samenwerking. Het Integrale Kindcentrum voor 0-12 jaar dat er nu staat, kostte de nodige moeite, maar de gemeente heeft grote stappen gezet naar een levendige basisvoorziening voor kinderen.

Om tafel

Zo zijn er meer voorbeelden. In Zoetermeer nam de gemeenteraad het initiatief. In Maastricht sloten zoveel opvanglocaties en peuterspeelzalen in achterstandswijken hun deuren, dat de gemeente besloot alle beconcurrerende partijen om tafel te krijgen. In Almere is een plan door de Raad gekomen waarin de gemeente flink investeert in de ontwikkeling van Integrale Kindcentra en bijscholing van pedagogisch medewerkers. En zo zijn er veel meer gemeenten waar veel stappen gezet zijn de afgelopen jaren.

VNG: Alternatief scenario

De kennis die gemeenten hebben opgedaan bij deze processen delen zij in de handreiking met wethouders, beleidsmedewerkers en andere geïnteresseerden van gemeenten die nog moeten beginnen. Onlangs kwam de VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) met een alternatief scenario voor de peuterplannen van minister Asscher. Volgens de VNG gaan de stappen die de minister zet niet snel genoeg. Zij willen segregatie zoveel mogelijk voorkomen door te investeren in kinderopvang als basisvoorziening voor alle peuters.

Veranderingen

Jantine Kriens, directievoorzitter van de VNG, hoopt dat de ervaringen en visie van de kopgroep wethouders en de VNG de regering inspireert om te werken aan Integrale Kindcentra. De Kopgroep ervaart het als winst dat in het regeerakkoord voor het eerst wordt gesproken over Integrale Kindcentra. ‘Mag dit de beweging zijn die iets gaat veranderen in den Haag. We hebben de lokale werkelijkheid naar Den Haag gebracht, de keuze is nu aan hen.’

Vindplaatsen

Wethouder René Peeters van Almere onderstreepte het belang van de kindcentra. Hij stelt dat de gemeenten met het ontwikkelen van kindcentra de kansen op preventie van ontwikkelingsstoornissen, onderwijsachterstanden enzovoorts sterk verbeteren. ‘Kindcentra zijn in die zin belangrijke ‘vindplaatsen’, dus is het ook belangrijk om een verbinding te maken met bijvoorbeeld de jeugdzorgtaak‘.

2 REACTIES

  1. Lees alle reacties

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.