Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Koningskinderen start volledig Engelstalige groep

De Hilversumse kinderopvangorganisatie Koningskinderen start een groep (0-4 jaar) waar alleen Engels gesproken wordt met de kinderen. Op zich bestaan er al meer van dit soort groepen, met name voor kinderen uit expatgezinnen. Koningskinderen stelt de groep ook beschikbaar voor kinderen uit Nederlandstalige families die hun kind naast het Nederlands met de Engelse taal willen laten opgroeien.
Koningskinderen start volledig Engelstalige groep
Foto: ANP Photo

Eén van de redenen voor de volledig Engelstalige groep is de proef met volledig tweetalig onderwijs. Het is opvallend dat van de twaalf proefscholen er drie in Hilversum zijn uitgekozen. ‘Dat is geen toeval’, zegt directielid Jelmer Kruyt in Trouw. ’t Gooi is bij uitstek een regio waar veel expats voor een kortere periode wonen en werken. Daarnaast zijn er hier steeds meer Nederlandse ouders die hun kroost Engelstalig of tweetalig willen opvoeden.’

Taalgevoelig

Het komt steeds vaker voor dat kinderdagverblijven af en toe activiteiten in het Engels doen. Kinderen zijn op jonge leeftijd heel taalgevoelig. Het is voor hen makkelijker om een tweede taal te leren als ze heel jong zijn, dan later op school. Toch vinden ze het bij Koningskinderen ook goed om kinderen op de Engelse groep alleen met de Engelse taal in aanraking te brengen. Als hier geen duidelijke afspraken over zijn gemaakt, wordt het te verwarrend, zegt Kruyt.

Vloeiend Engels spreken

De pedagogisch medewerkers die op deze groep komen te staan, moeten vloeiend Engels spreken. Daar wordt secuur op geselecteerd. Kruyt benadrukt in Trouw wel dat de Engelstalige groep absoluut geen leerfabriek wordt. ‘Kinderen krijgen de taal op een speelse manier mee.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.