Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KINDwijzer verlegt focus naar integrale kindvoorzieningen

Van samenwerkingsverband tussen kinderopvangorganisaties naar netwerkplatform voor kinderopvangorganisaties die lokaal samenwerken met onderwijs, welzijn en jeugdzorg. KINDwijzer gaat mee met de tijd en gooit haar koers volledig om. Er komt een nieuw bestuur en een andere focus.
<p>KINDwijzer moet een kennisplatform worden voor kinderopvangaanbieders die het gedachtengoed van Kindcentra 2020 omarmen. Dit houdt kortgezegd in dat er toegewerkt wordt naar een integrale visie op kindontwikkeling.</p>
KINDwijzer moet een kennisplatform worden voor kinderopvangaanbieders die het gedachtengoed van Kindcentra 2020 omarmen. Dit houdt kortgezegd in dat er toegewerkt wordt naar een integrale visie op kindontwikkeling. - Foto: ANP Xtra

De kinderopvangbranche is in een paar jaar tijd enorm veranderd. Overnames, fusies, de harmonisatie van het peuterspeelzaalwerk, de transitie van de jeugdzorg, integratie met het basisonderwijs en faillissementen tekenen de sector. KINDwijzer, een samenwerkingsverband tussen tien kinderopvangorganisaties in Nederland, wil met deze ontwikkelingen meegaan.

Ikc’s

Dat betekent dat meer leden welkom zijn, vooral organisaties die zich bezighouden met een intensieve samenwerking met het basisonderwijs en zorg- en welzijnsorganisaties. Op dat thema ligt de focus van KINDwijzer nieuwe stijl en ook hoe eventuele ikc’s kunnen bijdragen aan kindontwikkeling voor kinderen van 0-16 jaar. KINDwijzer moet een kennisplatform worden voor kinderopvangaanbieders die het gedachtengoed van Kindcentra 2020 omarmen. Dit houdt kortgezegd in dat er toegewerkt wordt naar een integrale visie op kindontwikkeling. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met het onderwijs, de kopgroep wethouders en het Kinderopvangfonds.

De samenwerking tussen kinderopvang en onderwijs loopt tegen haar grenzen aan. De tijd is daarom rijp voor een integrale visie. In het project ‘Kindcentra 2020, ontwikkel de toekomst’ zetten betrokkenen daarvoor een stip aan de horizon. Lees hier wat het inhoudt >>

Lokale samenwerking

De bedoeling is dat kinderopvangorganisaties die op lokaal gebied druk bezig zijn met samenwerking met eerdergenoemde partijen, bij KINDwijzer dit thema vanuit landelijk perspectief kunnen bespreken. Door te gaan samenwerken met kennisinstellingen hoopt KINDwijzer meer expertise en kennis in huis te halen waar kinderopvangorganisaties die lid worden van kunnen profiteren.

Nieuw bestuur

Eddy Brunekreeft van KION neemt het voorzitterschap van KINDwijzer over van Peter Notten van Korein Groep. Marjan Terpstra van SKH wordt de secretaris, Karin Dekker van Sinne Kinderopvang wordt penningmeester. Behalve Peter Notten nemen Annegreet van Dijk van SKA en Ruth de Waal van SKBNM afscheid van het bestuur. De tien aangesloten organisaties van KINDwijzer lijken vooralsnog gewoon lid te blijven. Dit zijn Kibeo, KindeRdam, KION, Korein Groep, Ludens, Sinne, SKBNM, SKA, Sk den Helder/Texel en SKH.

Brancheorganisatie Kinderopvang

In het persbericht meldt KINDwijzer expliciet dat het geen belangenbehartigersfunctie van de Brancheorganisatie Kinderopvang zal gaan bekleden. Dat lijkt een verwijzing naar de ontstane onrust binnen de Brancheorganisatie Kinderopvang, waar de fundamentele discussie over hoe samen te werken met het onderwijs, voor een deel debet aan is. Met het herijken van de doelstelling van KINDwijzer, kiezen tien kinderopvangorganisaties heel expliciet voor een toekomst waarin actief de samenwerking met onderwijs, zorg en welzijn wordt gezocht en wordt toegewerkt naar integrale kindvoorzieningen voor kinderen van 0-16 jaar. Niet iedereen in de kinderopvang ziet zo’n verregaande samenwerking met deze partijen zitten.

Onlangs barstte de bom binnen het bestuur van de Brancheorganisatie vanwege een meningsverschil over de juiste invulling van het nieuwe profielen-bestuur. Maar eigenlijk lag daar een veel fundamentelere discussie aan ten grondslag. Twee opgestapte bestuursleden kijken terug op wat er vooraf ging aan hun vertrek >>

Meer weten over de koerswijziging van KINDwijzer? Lees het volledige persbericht op hun website >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.