Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Kinderstad biedt goedkopere kinderopvang in Kindercrèches

Kindercreches

Met een nieuwe vorm van kinderopvang: de Kindercrèches, hoopt kinderopvangorganisatie Kinderstad uit Tilburg de vraaguitval het hoofd te kunnen bieden. Deze nieuwe crèches zijn flexibeler qua dagdelen en ruimte waardoor de uurtarieven 60 cent per uur lager liggen dan in reguliere kindercentra van Kinderstad. Daarnaast besloot Kinderstad ook de uurtarieven van reguliere kinderopvang per 1 juli 2012 te verlagen van €6,70 tot €6,35 per uur. 

Geen uitbreidingskosten
Dit nieuwe uurtarief valt binnen het fiscale maximum waarover ouders kinderopvangtoeslag terugkrijgen. Ouders zijn dus dus minder kwijt omdat zij het volledige uurtarief kunnen opgeven voor toeslag. Volgens Kinderstad is de kostenverlaging mogelijk juist omdat er door een dalende vraag naar kinderopvang geen geld hoeft te worden vrijgemaakt voor uitbreiding.

Dagdeel kinderopvang
Voor de Kindercrèches zijn ouders straks nog minder kwijt: €5,70 per uur. Het eerste jaar biedt Kinderstad zelfs voor een nog later uurtarief aan: € 5,50. Dit tarief zit ruim onder de maximum uurprijs waarover ouders kinderopvangtoeslag ontvangen. Ouders kunnen er terecht voor een dagdeel in plaats van een dag. Geert de Wit, directeur van Kinderstad: ‘Het is een manier van werken die nieuw is vor Kinderstad waar we gewend zijn te werken met groepen van maximaal 12 kinderen. Nu breiden we alleen op de locaties waar dat kan uit naar verticale groepen van 16 kinderen. Dat is flexibeler te plannen en ouders hebben de keuze dagdelen af te nemen.’

Kwaliteit kinderopvang
Geert de Wit benadrukt dat dit niet ten koste gaat van de kwaliteit van kinderopvang. De eerste Kindercrèches gaan deze zomer van start. Kinderstad heeft locaties op het oog in Tilburg-Noord, -Zuid en de Reeshof. ‘Maar we nemen de tijd. Voor sommige pedagogisch medewerkers betekent het een overgang van horizontaal naar verticaal werken. Dat kan niet van de één op de andere dag.’

Bron: KIK Kinderopvang/ Kinderstad.nl
Foto: Stock.xchng

3 REACTIES

 1. Het lijkt me eerder een gezonde stap terug naar de basis: kinderopvang. Jammer dat dit pas in werking treedt als de markt dat eist. FKN.nu doet het al jaren zo en wij blijven bij de basis, goede professionele kinderopvang zonder opsmuk of achterna lopen van hypes. Dat verdienen kinderen en hun ouders niet. Al was het maar omdat zij de klant zijn en wij daar dienstbaar in moeten staan. Dan lever je kwaliteit!

 2. Lees alle reacties
 3. Ik zie het niet als een vernieuwing. Het is een verandering binnen eigen organisatie om te zorgen voor een goede bezetting met minder personeel. Dat naar alle waarschijnlijkheid hard nodig is om als organisatie je hoofd boven water te houden.
  Bij horizontale groepen is er een hogere personeelsbezetting (voorla babygroep is erg kostbaar) en dus hogere kosten. Bij verticale groepen verdeel je de leidster per gemiddelde leeftijd van de groep op dat moment, hierdoor heb je vaak minder personeel nodig op de groep en mag je een groep van 16 maken.
  Dat de prijs hierdoor naar beneden gaat kan ik begrijpen maar voelt voor ouders dat ze altijd teveel betaald hebben.
  Het woord kindercrèches zo wordt opvang toch genoemd in de volksmond? Klinkt goedkoop en zelf vind ik dit woord negatief klinken.

 4. Door de uurprijs lager te maken dan het fiscale maximum, krijgen de ouders ook minder kinderopvangtoeslag. Dus alleen voor de hoge salarissen die toch al een hoge eigenbijdrage hebben zal dit wat schelen. Voor de rest tref je alleen de onderneming en spek je de belastingdienst want die hoeft minder uit te keren.
  En dagdelen i.p.v hele dagen gebeurt al in 90 % van kinderopvangland. Vind dit een beetje achterhaald en zeker geen nieuwe vorm van…

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.