Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties16

Kinderopvangtoeslag komt te vervallen

Het kabinet heeft de voorstellen van minister Asscher overgenomen om te stoppen met het uitbetalen van kinderopvangtoeslag aan ouders. De tegemoetkoming wordt dan direct aan de kinderopvangorganisaties overgemaakt.
minister Asscher
Kabinet stopt uitbetaling van Kinderopvangtoeslag aan ouders - Foto: ANP

Het systeem rond de betaling van kinderopvang gaat veranderen. Nu krijgen ouders pas na afloop te zien wat ze moeten betalen, vanaf januari 2018 krijgen ze van tevoren duidelijkheid over de kosten. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) wordt de organisatie die de financiële afhandeling op zich gaat nemen.

Eenvoudiger systeem

Het nieuwe systeem moet fraude met overheidsbijdragen voor kinderopvang tegengaan en foute aanvragen door ouders voorkomen. In het nieuwe, eenvoudiger systeem hebben ouders alleen nog te maken met de kinderopvanginstelling. De kinderopvangtoeslag gaat vervallen. De Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO) neemt de financiële afhandeling over van de Belastingdienst. Ouders hebben dan alleen nog met DUO te maken en hoeven niet meer zelf de overheidsbijdrage aan te vragen.

Reacties

De Brancheorganisatie Kinderopvang heeft naar aanleiding van de plannen de noodklok geluid: zij begrijpen niet welk probleem het kabinet hiermee probeert op te lossen: ‘Het huidige systeem biedt nog genoeg mogelijkheden’, aldus woordvoerster Monique Schuman. Belangenorganisatie BOinK is voorzichtig positief, al vinden ze wel dat de plannen aan een aantal voorwaarden moeten voldoen.

Geen extra werk
Minister Asscher heeft onlangs in een commissievergadering in de Tweede Kamer gezegd dat hij de branche niet wil opzadelen met extra werk rondom de financiering. Vanuit de Brancheorganisatie waren hierover bezorgde geluiden. >>

16 REACTIES

 1. als er ergens froude gepleegd kan worden op grote schaal dan is dat op deze manier.ele ouder afzonderlijk is geen groot bedrag maar een organisatie met 200 klanten tikt lekker aan. verder heeft duo bewezen er egelmatigeen grote puinhoop van te maken bij de studenten dus waarom denkt de minister dat dat nu goed zal gaan. ze zijn regelmatig slecht bereikbaar. en als je ieandte spreken krijgt weten ze de helft niet. d eerst volgende keer dat je ze beld heb je iemand anders en die veteld dan ook weer iets anders ,het is net de belasting dienst(daar kom je ook zelden een stap vooruit. een leuk vooruitzicht dat we daar vanaf 2018 mee te maken gaan krijgen.

 2. Lees alle reacties
 3. Straks moeten we WEL administratieve krachten in dienst nemen om de betalingen te controleren. Niet alleen SVB maar ook de Belastingdienst maak er een potje van door alles me elkaar te verrekenen.  Kinderopvang wordt alleen maar duuder van

 4. Gelukkig dat de overheid ingrijpt. Nadat de Roemenen wisten hoe het systeem werkte en de ambtenaren ervanlangs kregen is het bijna onmogelijk om binnen 3 maanden de KOT uitgekeerd te krijgen. Het probleem is dan dat, omdat veel ouders de opvang niet geheel kunnen betalen, De uitkering, van op dat moment enkele duizenden, op een rekening van de klant gestort wordt die ver onder 0 staat. Resultaat, de opvang kan fluiten naar de centen, het kind mag niet meer komen en ouders met een nog groter probleem.
  Hiep hiep hoera voor minister Asscher
  Het komt wel eens voor dat een brancheorganisatie in het voordeel van de ondernemers praat. Foei voor de onze!!!!

 5. Toen wij in de 70’er jaren van de vorige eeuw kinderopvang genoten betaalden ouders een inkomensafhankelijke bijdrage. De rest werd bijgelapt door de – toen lokale – overheid. Ook straks zullen ouders een deel – inkomensafhankelijk – zelf moeten betalen. Plus het verschil tussen de werkelijke uurprijs en het door de overheid vastgestelde maximum. De rest gaat DUO dan uitkeren aan de aanbieder(s)? De verschuiving van Belastingdienst Toeslagen naar DUO lijkt me vooralsnog meer het verpaatsen van een probleem dan het oplossen. 
  Ik vrees dat deze verandering de ouders van kinderen die opgroeien in armoede  niet zal stimuleren kinderopvang te kiezen voor hun kind. Het zal immers niet goedkoper worden? Maar dat was ook niet de bedoeling….

 6. Ik vind dat de verantwoordelijkheid bij de ouders hoort te liggen. Iedereen betaaalt de volledige rekening en kan dan op basis van inkomen en werkelijk genoten opvang de toeslag aanvragen. Waarom dit nu bij DUO moet ipv de belastingdienst is mij een raadsel.

 7. nog steeds geen goed idee. dit is een enorm risico voor de ouders in het geval bijv. van faillissement van de kinderopvang. geld is weg, kinderopvang in de handen van curators die wettelijk verplicht zijn als eerst belastingschulden te betalen en de ouders blijven met de terugbetalingen… vaak duizenden euros dat ze niet eens gezien hebben.

 8. Heel bijzonder! Juist waar direct aan de opvang verlener wordt betaald, zijn de grote fraude zaken geweest! vooral gastouder bureaux die opvang uren declareerde die nooit zijn afgenomen door de klant! Gaan we nu juist helemaal die kant op! Als je de ouders een goede plaatsingsovereenkomst geeft, met de precieze uren en kosten, hoeven ze ook geen corerecties en na betalingen te doen!

 9. Zo jammer dat het gepamper van e overheid doorslaat. Wat is er nu is mee om te weten wat de opvang van je kind kost en eea aan het eind van het jaar nate verrekenen. 
  Zo leer je kinderen en ouders niet meer wat het is om verantwoordelijkheid te dragen.

 10. Ik denk dat we uiteindelijk naar een systeem moeten in de kinderopvang waar de inkomensafhankelijkheid van de kinderopvangtoeslag afgehaald wordt. Dan is het veel duidelijker voor alle partijen. Een basisvoorziening (van bijv 2 dagen in de week) voor kinderen van werkende ouders. En misschien ook voor kinderen van niet werkende ouders. Achteraf geen gedoe meer met hoge bedragen die weer terug betaald moeten worden enz. Maar dat zal met de pvda in kabinet wel nooit gebeuren. Niveleren is immers bij hen een feest.

 11. Het artikel is niet duidelijk: hebben ouders voortaan alleen te maken met de kinderopvanginstelling, of met DUO??? Verder is DUO online niet zo toegankelijk als nu Mijn Toeslagen. Kost ook hoogopgeleide jongeren soms nog de nodige stress om alles geregeld te krijgen bij DUO. Gaat deze operatie dan wel goed komen??? Hopen maar de de overheid iets geleerd heeft van de ramp van de overheveling van de PGB’s naar de SVB

  Verder: ouders nemen steeds flexibeler af, hoe willen ze dan vooraf bepalen wat het gaat kosten? Er moet toch nog steeds aan het eind van het jaar gekeken worden of er teveel of te weinig betaald is? Volgens mij is het zo, dat als het voor de ouders makkelijker wordt, de administratieve lasten bij de kinderopvang neer worden gelegd. Juist voor kleine ondermers weer een extra belasting die toch weer verrekend zal worden bij de uurprijs. 

 12. dat ligt eraan. het moet niet zo zijn dat de kinderopvanginstelling de toeslag moet terugbetalen omdat de vraagouder een fout heeft gemaakt en de instelling verkeerd heeft geinformeerd.
  het risico van terugbetaling moet bij de vraagouder blijven, niet bij de instelling.
  en zo zijn er nog wel meer tegenwerpingen, we zullen eens een lijstje maken voor meneer Asscher.

 13. Het lijkt me prima om de toeslag rechtstreeks naar de kinderopvang instellingen over te maken. Waarom dat een paar jaar geleden is afgeschaft is me nog steeds een raadsel. Toen werkte het mijns inziens ook goed. Als ondernemer heb je iedere maand zo iig het grootste gedeelte van de facturen binnen. Waarom de branche organisatie hier zo tegen is snap ik niet helemaal. Ik als (kleine)ondernemer in de kinderopvang juich het alleen maar toe.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.