Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang voor kwetsbare kinderen mogelijk dicht na zedenzaak met 80-jarige chauffeur

De zedenzaak met de 80-jarige chauffeur dreigt de ondergang te worden van de kleine kinderopvangorganisatie De Madelief in Tilburg, waar vooral kinderen met een speciale zorgvraag worden opgevangen. De opvang voldoet niet aan de kwaliteitseisen. Ouders zitten met de handen in het haar.
bso dicht
Foto: ANP/Hollandse Hoogte/Dolph Cantrijn

De Madelief kwam eind maart in het nieuws doordat een 80-jarige chauffeur van de opvang een leerling(e) mee van school naar de BSO nam. In de auto zou hij zich vergrepen hebben aan het kind. Omstanders hoorden gegil vanuit de auto. De politie is ingeschakeld en de man is uiteindelijk aangehouden bij de kinderopvang aan de Hoefstraat.

Ouders met handen in het haar

Het incident lijkt het einde te betekenen van De Madelief, zo meldt het Brabants Dagblad. De opvang ging pas eind vorig jaar van start met de nieuwe eigenaar, nadat de vorige opvang in hetzelfde pand failliet ging. Sindsdien ligt de kinderopvang onder een vergrootglas. Er werden 22 kinderen opgevangen tussen de 0 tot 21 jaar, waaronder de licht autistische zoon van Ad Adriaensen. Hij heeft er geen enkele twijfel over dat zijn kind er ‘liefdevol wordt opgevangen’. ‘Het is intriest wat er is gebeurd, maar dit had de opvang ook niet kunnen voorkomen’, zegt hij tegenover het BD. ‘Wat mij het meest tegenstaat is dat de opvang plots dicht moet, maar er geen oplossing is voor de kinderen, die allemaal andere medische aangelegenheden hebben. Dat is niet zomaar gevonden voor iedereen op 1 juli’, vervolgt de vader. Het gaat dan bijvoorbeeld om leerlingen die speciale behandelingen nodig hebben en dus binnen drie weken een andere plek moeten hebben.

De gemeente Tilburg wil ‘met het oog op de privacy’ niet ingaan op wat er uit het onderzoek bij De Madelief is gekomen en welke conclusies er zijn getrokken. Wel stelt een woordvoerder dat samen met ouders momenteel wordt bekeken ‘hoe we een groep kinderen op een andere plek goede opvang en passende zorg kunnen bieden’.

Samenwerking gestopt

Zorginstelling Amarant had zes jonge cliënten bij Opvang De Madelief. Een woordvoerder bevestigt dat de samenwerking is gestopt. ‘Wij betreuren het zeer dat we deze beslissing hebben moeten nemen. Voor het aangaan van contracten doet Amarant zelfstandig onderzoek naar de kwaliteit van de zorg. Daaruit is bij De Madelief voortgekomen dat veel niet op orde was.’ Toch werd er een tijdelijke overeenkomst gesloten met verbetereisen, stelt Amarant. ‘Juist om Madelief in staat te stellen zich nog te ontwikkelen. In een vervolgonderzoek is vastgesteld dat er onvoldoende ontwikkeling was. Wij komen nu tot de conclusie dat het niet gaat lukken.’

Lees het hele artikel van het Brabants Dagblad hier >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.