Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang SKSG 120 jaar: van bewaarplaats tot kinderdagopvang

Stichting Kinderopvang Stad Groningen (SKSG) viert op vrijdag 1 april wel een heel bijzonder jubileum: de kinderopvangorganisatie bestaat dan 120 jaar. Ooit startte SKSG als kinderbewaarplaats, voor jonge kinderen uit arme gezinnen. In de jaren daarna is er veel veranderd.
kinderopvang-sksg-120-jaar-van-bewaarplaats-tot-kinderdagopvang
ArthurHidden / Getty Images / iStock

Wanneer je 120 jaar bestaat, heb je als organisatie ontzettend veel meegemaakt. Zo ook SKSG. De grote organisatie telt inmiddels ruim 100 kinderopvanglocaties in de stad Groningen en in het Westerkwartier met ruimte voor zo’n 7.000 kinderen, maar begon ooit klein. De eerste stappen richting het huidige SKSG werd gezet in 1902, waar op 1 april de eerste locatie van de ‘bewaarplaats’ geopend werd.

Bewaarplaats

Het doel van de vereniging die in die tijd ontstond was: “Aan de eischen der gezondheidsverklaring voldoende, gebouwen in te richten geschikt om kinderen ter verzorging op te nemen. Aan de daarin verblijvende kinderen eene liefderijke behandeling en zoveel mogelijk een aanvankelijke ontwikkeling te geven”.

Bijdragen aan ontwikkeling

In al die jaren is er veel veranderd en inmiddels is SKSG een gevestigde naam in Groningen. ‘Wat niet is veranderd, is onze missie: het vanuit een maatschappelijke taak waarborgen en continu verbeteren van veilige, verantwoorde en veelvormige kindontwikkeling. Het bijdragen aan ontwikkeling zit al 120 jaar in onze genen’, zegt SKSG.

Feest op de locaties

SKSG is dankbaar voor de inzet en betrokkenheid ouders, verzorgers, kinderen, collega’s en maatschappelijke partners; zonder hen zou de stichting niet haar 120-jarige bestaan vieren. ‘Als dank voor hun inzet, staan onze locaties de komende weken in het teken van ons jubileum. Troubadours Lennaert Roos en Tijl Damen trappen de feestelijkheden af met muzikale voorstellingen op de peutergroepen. Samen met zijn pop ‘Bennie Anders’ gaat buikspreker Lennaert Roos – geheel duurzaam – op de elektrische bakfiets op tournee langs onze locaties. Zijn tour wordt afgewisseld met theatermaker Tijl Damen. Op de babygroepen mogen de pedagogisch medewerkers een mooi cadeau uitzoeken dat geheel aansluit op de ontwikkelingsgebieden van de allerjongsten. In mei zijn de kinderen bij de gastouders aan de beurt voor een muzikaal feestje dat verzorgd wordt door Groninger muzikant Michiel Megens.’

Feestbox

De bso’s staat nog verrassing te wachten: alle locaties ontvangen de ‘Hello SKSG’-box. Een doos vol met materialen om leuke activiteiten te ondernemen. Zoals het bouwen van een piano van ijsstokjes of het uitzetten van een eigen spion-parcours. Met verschillende sjablonen toveren kinderen oude dozen om tot legohoofd, riddermaskers of leeuwenkop.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.