Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang na 1 juni niet meer verplicht dicht door corona

De kinderopvang en scholen kunnen na 1 juni 2022 niet meer zomaar worden gesloten of beperkt worden door de overheid, wanneer het coronavirus weer oplaait. Het kabinet schrapt deze bepalingen uit de Tijdelijke wet maatregelen COVID-19 (Twm), schrijft zorgminister Ernst Kuipers in een brief aan de Tweede Kamer.
kinderopvang-na-1-juni-niet-meer-verplicht-dicht-door-corona
ChiccoDodiFC / stock.adobe.com

Vrij vertaald betekent dit dat de kinderopvang na 1 juni 2022 niet meer in een verplichte lockdown hoeft, wanneer het aantal coronabesmettingen toeneemt. Dit betekent dat ministers tijdens een persconferentie niet zomaar kunnen aankondigen dat de kinderopvang of scholen dicht moeten.

Als het kabinet later alsnog deze coronamaatregelen noodzakelijk vindt, dan moet er eerst een nieuw wetsvoorstel komen, dat door de Tweede én Eerste Kamer moet worden goedgekeurd.

Noodwetgeving

De tijdelijke wet werd ingevoerd om de eerste noodwetgeving en besluiten een wettelijke en grondslag te geven, waarin het parlement een grotere rol kreeg. Er waren al enkele bepalingen geschrapt en de verdere afbouw van de Twm gebeurt op 1 juni, als de zesde verlenging ingaat.

Er blijven nog allerlei coronamaatregelen over, die wel snel kunnen worden doorgevoerd. Het gaat dan onder meer om het aanhouden van een veilige afstand, de inzet van het coronatoegangsbewijs, de beperking of sluiting van evenementen, horeca of publieke plaatsen, regels voor zorginstellingen en voor inreizigers.

Lange termijn scenario’s

Het kabinet werkt al enige tijd aan een strategie voor de manier waarop covid op de lange termijn in toom kan worden gehouden. Daarvoor zijn meerdere scenario’s bedacht. Het uitgangspunt daarbij is de samenleving zo open mogelijk te houden. Sectoren wordt gevraagd mee te denken over de aanpak van een mogelijke volgende pandemie. Het kabinet sluit niet uit dat er in het slechtst mogelijke scenario alsnog sectoren moeten worden gesloten.

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.