Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang klem tussen markt en overheid

Kinderopvang klem tussen markt en overheid

Kinderopvangondernemers zitten vaak in een spagaat door de tegenstrijdige eisen vanuit de markt en de overheid. Als er meer balans zou zijn tussen marktregulering en overheidsregulering en een stabiel beleid rondom kinderen zou dat de werkbaarheid in de sector aanzienlijk vergroten. Dit blijkt uit het onderzoek “Bel mij maar na Prinsjesdag” van het Waarborgfonds Kinderopvang en de Universiteit van Tilburg.

Ouders en medewerkers bepalen snelheid
Voor het onderzoek werd 100 organisaties in de kinderopvang een fictieve maatregel opgelegd. Het verschil in reactie op deze verandering, variëren van snel, terughoudend tot traag gaf inzicht in de factoren die hierin een rol spelen. Waarom voert de ene organisatie een verandering snel en met gemak door, terwijl de andere er jaren over doet? Er is in ieder geval een duidelijk verband tussen de snelheid van implenteren van een verandering en de wijze waarop ouders en medewerkers reageren. Een negatieve reactie van ouders zet vertraging in gang evenals een grote verandering in werk op de vloer.

Zwalkend beleid niet bevorderlijk
Daarnaast speelt de eigen pedagogische opvatting van een ondernemer een rol in of een verandering snel en gemakkelijk of traag wordt ingevoerd. Een onduidelijke overheid met zwalkend beleid is ook niet bepaald bevorderlijk voor snelheid en efficiëntie. De onderzoekers bevelen verder een kenniscentrum en een omgevingsscan aan, om ondernemers te ondersteunen bij een gefaseerde, planmatige implementatie van nieuwe of gewijzigde regels.

Het onderzoek is in samenvatting te downloaden bij het Waarborgfonds Kinderopvang >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.