Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderopvang gemiddeld 80 euro duurder in 2013

Kosten

Ouders denken in 2013 ongeveer 80 euro per maand extra kwijt te zijn aan kinderopvang. Voor 85 procent van de ouders betekent dit dat ze maatregelen moeten nemen, variërend van minder werken, andere opvang regelen of op andere dingen bezuinigen. Dit blijkt uit een onderzoek onder 500 ouders door het platform Wijzer in geldzaken.

Bijna alle ouders zijn op de hoogte van de bezuinigingen op de kinderopvangtoeslag. Zes op de tien ouders hebben uitgezocht wat voor impact de bezuinigingen hebben op hun eigen situatie. Zij maakten proefberekeningen om te kijken wat de gevolgen zouden zijn van hogere kinderopvangkosten.

Minder werken
Een kwart van de ouders denkt dat er volgend jaar niet zoveel verandert aan hun uitgaven voor kinderopvang. Slechts 15 procent van de ouders zegt helemaal geen maatregelen te nemen om de extra kosten te compenseren. De rest is wel op zoek naar oplossingen. Twee op de tien ouders wil volgend jaar minder gaan werken. Anderen gaan op zoek naar andere opvangmogelijkheden of bezuinigen ergens anders op.

Gratis kinderopvang
Ondanks de problemen die veel ouders in de portemonnee ervaren, vindt een minderheid dat kinderopvang helemaal gratis zou moeten zijn.

Wijzer in geldzaken vertegenwoordigt ruim 40 organisaties die hun krachten bundelen om de consument ‘wijzer in geldzaken’ te maken. Zij zetten zich in om het financiële inzicht van de Nederlanders te vergroten, zodat consumenten beter in staat zijn financiële beslissingen te nemen.

Bron: Platform Wijzer in geldzaken
ANP Photo, Marcel van Hoorn

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.