Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kindermishandeling neemt ernstig toe tijdens lockdown

Naar schatting hebben bijna 40.000 kinderen te maken gehad met mishandeling tijdens de eerste lockdown in Nederland, die half maart begon. 25.000 meer dan in dezelfde periode, zonder lockdown, in 2017. Kinderen kregen vooral te maken met emotionele verwaarlozing en waren getuige van huiselijk geweld.
Afbeelding via Pixabay

Dat blijkt uit onderzoek door het Instituut Pedagogische Wetenschappen van de Universiteit Leiden.

Het Instituut Pedagogische Wetenschappen heeft onderzoek gedaan naar eventuele veranderingen in (onveilige) thuissituaties van kinderen tijdens de lockdown. Hoewel maatregelen noodzakelijk waren om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan, waren er tegelijkertijd zorgen dat deze maatregelen in sommige gezinnen tot onveilige thuissituaties zouden leiden. Vooral gezinnen met kinderen over wie al zorgen bestonden lijken kwetsbaar.

Kinderopvangprofessionals

Professionals werkzaam in de kinderopvang en het onderwijs zijn gevraagd deel te nemen aan de studie en te rapporteren over vermoedens van kindermishandeling. Op basis van de rapportages wordt geschat dat bijna 40.000 kinderen, oftewel 14 per 1.000 kinderen, mishandeling hebben meegemaakt tijdens de eerste lockdown. Ter vergelijking: in dezelfde driemaandsperiode in 2017 ging het om bijna 15.000 kinderen. ‘De resultaten maken duidelijk dat het sluiten van scholen en kinderopvang verregaande implicaties kan hebben voor kwetsbare gezinnen’, aldus de Universiteit Leiden.

Risicofactoren

Verschillende factoren spelen daarbij een rol: een laag opleidingsniveau betekende een ruim 10 keer hoger risico op kindermishandeling met zich meebrengt. In werkloze gezinnen is het risico ruim 3 keer hoger ten opzichte van niet-werkloze gezinnen. De gezinsgrootte bleek enkel een risicofactor te vormen voor gezinnen met 4 of meer kinderen, het risico op mishandeling was in deze gezinnen ruim 2 keer groter dan in kleinere gezinnen. Het risico op mishandeling was niet verschillend voor jongens en meisjes en voor kinderen van verschillende leeftijden.

Bekijk het onderzoeksrapport Kindermishandeling tijdens de eerste lockdown >>

Bronnen: Universiteit Leiden, ANP

Het aantal meldingen van seksueel en ander geweld bij kinderdagverblijven neemt toe. Dit in tegenstelling tot de gastouderopvang, die een afname te zien geeft, en de bso, waar het aantal meldingen ongeveer constant blijft. Dat blijkt uit cijfers van de Inspectie voor het Onderwijs. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.