Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen spelen vaker buiten als buurt minder saai is

Meer dan de helft van de kinderen in Nederland is te motiveren om vaker buiten te spelen als hun buurt minder saai zou zijn. Bijna de helft van de kinderen zegt dat zij minder tv zouden kijken en computerspelletjes zouden doen als hun directe speelomgeving minder saai is. Dit blijkt uit het opinieonderzoek van TNS NIPO in opdracht van Jantje Beton.
Kinderen spelen vaker buiten als buurt minder saai is
Foto: ANP Photo

Jantje Beton roept gemeenten op om buurten kind- en speelvriendelijker in te richten en kinderen zelf daarbij te betrekken. Dat is hard nodig, want meer dan een op de vijf kinderen speelt in hun vrije tijd niet of slechts eenmaal per week vrij buiten. Vooral in (sterk) stedelijk gebied is de situatie nijpend.

Vrolijk en blij

Ruim 80 procent van alle kinderen in de basisschoolleeftijd wordt vrolijk en blij van buitenspelen. Vooral kinderen in de leeftijd van negen tot en met twaalf geven aan dat buiten spelen ze ook sterk en gezond maakt.  Vier op de tien kinderen vindt de speelomgeving in de eigen buurt (stoepen, pleintjes en speelplekken) saai. Dit geldt vooral voor kinderen in de leeftijd van negen tot en met twaalf jaar en kinderen die wonen in (sterk) stedelijk gebied. Van de kinderen die opgroeien in een stedelijke omgeving speelt één op de vier in zijn vrije tijd zelfs nooit of slechts eenmaal per week vrij buiten.

Avontuurlijke spelletjes

Favoriete speelplekken van kinderen zijn de natuur, een schoolplein of grasveld. Ze houden vooral van avontuurlijke en niet-voorgeprogrammeerde spelletjes. Helaas is hun buurt voor de avontuurlijke spellen die ze graag doen, zoals klauteren, klimmen en hutten bouwen, minder geschikt. Voor driekwart van de kinderen in de leeftijd van negen tot en met twaalf jaar zou het buiten spelen leuker worden wanneer hun leeftijdsgroep meer mogelijkheden wordt geboden.

Geïsoleerde speelplek

Rob van Gaal, directeur Jantje Beton: ‘Het positieve aan dit onderzoek is dat ruim de helft van de kinderen wel degelijk te motiveren is om vaker buiten te spelen als hun omgeving genoeg uitdaging en afwisseling biedt. Kinderen weten als geen ander wat buiten spelen zo leuk maakt. Een geïsoleerde speelplek met alleen een glijbaantje daagt kinderen te weinig uit. Jantje Beton wil gemeenten laten zien dat door het toevoegen van eenvoudige speelelementen aan een bebouwde omgeving kinderen al sneller met meer plezier gaan spelen. En dat hoeft niet per definitie veel geld te kosten.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.