Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Kinderen moeten van ouders kusje geven’

Bas: ‘Bij mij op de bso is het gebruikelijk dat de kinderen (4 tot 7 jaar) aan het einde van de dag een kus geven. Sommige ouders zeggen dit ook tegen hun kind: “Geef Bas maar een kusje.” Sommige kinderen willen dit helemaal niet. En eerlijk is eerlijk: ik vind het ook niet zo nodig. Hoe zeg ik dit netjes zonder de ouders voor het hoofd te stoten?’
Kusje geven bij het afscheid.jpg
'Het hoeft niet met een kus

Antwoord:

Beste Bas,

Jouw vraag is helder, het antwoord lijkt klip en klaar: gewoon tegen de ouders zeggen. Maar dat is eenvoudiger gezegd dan gedaan. Ik snap dat je de ouders niet voor het hoofd wilt stoten, het zou voor hen een belangrijke norm kunnen zijn. Ik hoor collega’s ook nog wel eens reageren via de kinderen: “Oh, maar dat hoeft niet hoor.” Communicatie, daar draait het om. Zijn jullie het als team met elkaar eens, vinden jullie het allemaal niet zo nodig? Het gaat erom dat kinderen gedag zeggen. De manier waarop dat gebeurt, maakt minder uit. Het hoeft niet met een kus, en zeker niet als kinderen dat niet willen; dat is sowieso een grens die je moet respecteren. Dat geldt uiteraard ook voor jouw eigen grens.

Het kan ook dat de ouders denken dat dat kusje moet of hoort omdat alle ouders / kinderen dat doen.

Mijn advies: bespreek eerst in het team en met de kinderen zelf (wat vinden en willen zij) en overleg dan met ouders. Dan kan de conclusie zijn: wij vinden gedag zeggen aan het einde van de bso-middag belangrijk. Wij kiezen voor een hand en/of een mondeling gedag. We hebben met de kinderen een aantal opties besproken en zij mogen hun eigen keuze hierin maken. 

Annemiek Waage

www.professioneelopvoeden.nl

Marieke Grijpink en Annemiek Waage beantwoorden regelmatig pedagogische vragen van pm’ers. Bijvoorbeeld:

  • ‘Een dreumes op mijn groep bijt andere kinderen steeds’ Lees meer >>
  • ‘Drie jongetjes verpesten de sfeer in de groep’ Lees meer >>
  • ‘Een meisje wil steeds hetzelfde op brood’ Lees meer >>
  • ‘Hoe regel ik dat ze helpen opruimen?’ Lees meer >>

Heb je ook een pedagogische vraag voor Annemiek en/of Marieke? Mail je vraag naar kinderopvang@bsl.nl onder vermelding van ‘Pedagogische vraag’. Dan lees je het antwoord binnenkort terug op Kinderopvangtotaal.nl.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.