Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen blootgesteld aan heftige gebeurtenissen

Bijna één op de negen kinderen van 11 en 12 jaar heeft thuis al drie of meer ingrijpende ervaringen meegemaakt. En meer dan twee op de vijf kinderen hebben al twee of meer ingrijpende ervaringen meegemaakt. ‘Schokkende hoge cijfers’, zegt Augeo-directeur Mariëlle Dekker.
1 Heftige gebeurtenissen.jpg
Hoe meer stressvolle ervaringen kinderen meemaken

Augeo deed samen met TNO onderzoek onder meer dan 664 kinderen van 23 scholen. De resultaten van het onderzoek zijn overhandigd aan Laurentien van Oranje en Margrite Kalverboer, de kinderombudsvrouw.

Emotionele verwaarlozing

Onder heftige gebeurtenissen wordt verstaan een echtscheiding van ouders, verwaarlozing, psychische problemen van ouders met alcohol- en drugsmisbruik in het gezin en kindermishandeling. Hoe meer stressvolle  ervaringen kinderen meemaken, hoe ongelukkiger en ongezonder zij zich zeggen te voelen. Vooral emotionele verwaarlozing en emotionele mishandeling hebben grote impact op de kwaliteit van leven.

Inzet kindprofessionals

De manier waarop professionals, zoals leerkrachten en pedagogisch medewerkers kinderen ondersteunen die thuis veel stress meemaken, kan een groot verschil maken. Want uit onderzoek blijkt dat veel mishandelde kinderen veerkrachtiger zijn als zij ondersteuning en veiligheid ervaren van een of meer belangrijke volwassenen om hen heen. Daarom vindt de Augeo Jongerentaskforce het belangrijk dat kindprofessionals meer weten over de gevolgen van voortdurende stress en leren hoe zij kinderen die veel ingrijpende ervaringen meemaken veiligheid en steun kunnen bieden op de momenten dat zij op school zijn.

Beter ondersteunen

Namens Augeo en de Jongerentaskforce leidde Laurentien van Oranje een rondetafelgesprek tussen kinderen, jongeren en een afvaardiging uit het onderwijs. Met deze discussie wil de Augeo Jongerentaskforce komen tot een actieplan in het onderwijs. Er zijn succesvolle voorbeelden uit binnen- en buitenland bekend waarbij leerkrachten kinderen die in de knel zitten beter kunnen ondersteunen. Zo zijn in Den Haag leerkrachten getraind in het “traumasensitief lesgeven“.

Financiële problemen zijn een grote oorzaak van kindermishandeling. Volgens de Raad voor de Kinderbescherming komt 40 procent van de meldingen door armoede en geldzorgen. lees meer

Lees meer over Augeo Jongerentaskforce

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.