Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderen aan het woord over het IKC

Wat vinden kinderen zelf van het spelen en leren binnen een integraal kindcentrum (IKC)? Kindercorrespondent Tako Rietveld ging, in opdracht van PACT voor Kindcentra, op pad en sprak met kinderen over hun ervaringen op de IKC's waar zij naartoe gaan. Dat resulteerde in drie bijzondere reportages.
IKC-dag
iStock

Tako Rietveld is oud-verslaggever en presentator van het NOS-Jeugdjournaal. Hij is gespecialiseerd in het praten met kinderen, zoals hij zelf zegt, en bezocht drie IKC’s in het Groningse Nuis, Amsterdam (IJburg) en Hilvarenbeek in Noord-Brabant. Dat leidde tot korte, maar krachtige reportages, waarin kinderen zelf vertellen over hun ervaringen op het IKC.

’t Sterrenpad

Bij IKC ’t Sterrenpad in het Gronings Nuis worden basisschoolkinderen bijvoorbeeld gekoppeld aan een maatje van kinderdagcentrum Maricja. Julian is maatje van een kind met een beperking: ‘Dit zou op meer scholen moeten. Dan begrijp je meer van elkaar. Zij kunnen ook gewoon spelen, dan kun je samen dingen doen.’ Ook Julia en haar maatje Simon leren van en met elkaar. ‘Ik leer hoe sommige dingen lastig zijn en daar kan ik dan rekening mee houden.’ Bekijk de video met IKC ’t Sterrenpad:

Laterna Magica

Bij Laterna Magica in Amsterdam zijn kinderen van ’s ochtendsvroeg tot het einde van de dag te vinden op dit veelzijdige IKC. Enkele reacties van de kinderen: ‘Meestal zit je op scholen in een ruimte, en hierbij wissel je steeds van ruimte.’ ‘We gaan ook veel vaker op uitjes.’ ‘Het is anders dan normale scholen, een soort vrije keuze-school.’ ‘Mensen die heel praktisch zijn kunnen naar het aannemersbedrijf, om daar te gaan bouwen.’ Er is een naaiatelier, een kook- en theaterklas en er zijn massagestoelen. Kinderen maken gerechten voor de take-away, zodat ouders geen boodschappen hoeven te doen maar zo de avondmaaltijd mee kunnen nemen. ‘Ik hoop dat dit de normale school gaat worden, want ik vind dat alle kinderen zo’n school verdienen.’ Bekijk de video met IKC Laterna Magica:

’t Starrebos

In Hilvarenbeek staat IKC ’t Starrebos. ‘Ik voel me groot, als ik bij de grote jongens zit.’ ‘Dan krijg je een band met kleinere kinderen.’ Jong en oud leren van elkaar en met elkaar. ‘Groep 7 mag soms spelletjes doen met de kleuters.’ ‘Het is leuk, je kan dingen leren aan ze.’ Kinderen ontmoeten elkaar op leerpleinen en andere plekken binnen het gebouw. Het gebouw is daarnaast transparant ingericht, zodat de leerlingen bij elkaar binnen kunnen kijken. Bekijk de video met IKC ’t Starrebos:

Bron: pactvoorkindcentra.nl

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.