Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kinderdagverblijf weigert man op babygroep, oordeel College: discriminatie

Als een mannelijke zzp’er onlangs via platform Tadaah op een invaldienst reageert op een babygroep van een kinderdagverblijf in Amsterdam, ontvangt hij een bericht. In het bericht van het overkoepelende kindercentrum staat dat ze het beleid hebben geen mannen op een babygroep te zetten. De man stapt vervolgens naar het College voor de Rechten van de Mens om te beoordelen of hier sprake is van discriminatie op basis van geslacht. Het oordeel? Ja, daar is sprake van.
man baby
Beeld: AdobeStock

Het is een gevoelig onderwerp: mannelijke pedagogisch medewerkers die op een babygroep werken. Veel ouders hebben hier moeite mee sinds de zedenzaak bij kinderopvang ’t Hofnarretje in Amsterdam waar een man tientallen baby’s misbruikte. Kinderopvanghouders zitten hierdoor in een spagaat: ze willen niet discrimineren, maar weten dat sommige ouders het echt niet prettig vinden. Wat doe je dan?

Moeite met mannen

Ook het kindercentrum geeft aan bewust geen mannen in te zetten op de babygroep omdat veel ouders hier moeite mee hebben als dit onaangekondigd gebeurt. De man begrijpt deze zorgen, maar vindt dat het per definitie uitsluiten van mannen te ver gaat. Omdat het geslacht van de man de directe aanleiding was om de dienst te annuleren, oordeelt het College dat er inderdaad sprake was van onderscheid op grond van geslacht.

Uitzondering: ja of nee?

Er kan overigens een uitzondering op deze wet gemaakt worden als daarvoor een goede reden is, valt te lezen op de site van College van de Rechten van de Mens. Als dat het geval is, dan is het gemaakte onderscheid niet verboden. Het kindercentrum stelt dat het onderscheid dat zij maakt gerechtvaardigd is omdat ouders veel moeite hebben met mannen op een peuter- of babygroep. Toch kunnen zij niet met succes een beroep doen op een uitzondering in de wet. Het College ziet geen reden waarom geslacht bepalend zou moeten zijn: zowel mannen als vrouwen kunnen het beroep van pedagogisch medewerker op een peuter- of babygroep uitoefenen. Het College is van oordeel dat de wettelijke uitzondering in dit geval niet van toepassing is.

Informeren in plaats van discrimineren

Het advies van het College aan het kindercentrum? Tref andere maatregelen. Bijvoorbeeld in plaats van het uitsluiten van mannen ouders informeren over de aangescherpte, geldende wet- en regelgeving die moet zorgen voor een veilige omgeving voor het kind. Denk aan het vierogenprincipe en het invoeren van het Personenregister. Daarnaast kan zij ouders wijzen op de wetgeving die het niet toelaat om iemand te discrimineren of uit te sluiten op basis van geslacht.

Ook Tadaah heeft een verantwoordelijkheid

Eerder dit jaar oordeelde het College in een andere zaak al dat Tadaah meer had kunnen doen om discriminatie tegen te gaan. Toen het platform de klacht binnenkreeg van de man, heeft zij alleen tegen de kinderopvangorganisatie gezegd dat zij niet wil dat mensen op discriminatoire gronden uitgesloten worden. Het College oordeelde in die zaak dat van Tadaah meer verwacht had mogen worden. Tadaah kan in het oordeel van het College bijvoorbeeld een waarschuwing geven en, in het uiterste geval, (tijdelijk) de toegang tot het platform weigeren.

Thema-avond met ouders

Het kindercentrum heeft het College inmiddels bericht dat zij naar aanleiding van het oordeel een thema-avond met ouders zal organiseren om de zaak en huidige maatregelen en regelgeving te bespreken.

Man in de dagopvang: ‘Het raakt me dat ouders soms terugdeinzen’

Pedagogisch professionals Ruben en Joey werken met kinderen van 0 tot 4 jaar. Deze mannen zijn een zeldzaamheid in de Nederlandse kinderdagopvang. Hoewel zij zich vol enthousiasme inzetten voor een optimale ontwikkeling van kinderen, deinzen ouders soms terug als ze horen dat er een man op de baby- of peutergroep staat. ‘Dat raakt me.’ In deze podcastaflevering vertellen zij openhartig over hun vak als pedagogisch professional >>

Bron: Mensenrechten.nl

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.