Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderdagverblijf geschrokken door komst Van der V.

De directie van De Puntmuts, een Amersfoorts kinderdagverblijf, vindt de nieuwe woonplaats van de veroordeelde pedoseksueel Sytse van der V. ongeschikt. Van der V. vestigde zich boven het kinderdagverblijf. Ook ouders zijn geschrokken. Toch brachten zij hun kinderen vanochtend naar de opvang.
Ondanks heftige reacties van buurtbewoners reageerden ouders van kinderdagverblijf de Puntmuts kalm om het nieuws. Zij brachten hun kind gewoon naar het kinderdagverblijf.
Ondanks heftige reacties van buurtbewoners reageerden ouders van kinderdagverblijf de Puntmuts kalm om het nieuws. Zij brachten hun kind gewoon naar het kinderdagverblijf. - Foto: ANP

Medewerkers en ouders van het kinderdagverblijf in Amersfoort zijn enorm geschrokken dat Van der V. zich boven hun kinderdagverblijf heeft gevestigd. ‘Wij vinden het onbegrijpelijk dat deze situatie heeft kunnen ontstaan. Uiteraard zijn wij van oordeel dat dit geen gepaste woonplek is’, meldt Stichting Kinderopvang Amersfoort (SKA) op hun website.

Bijeenkomst

Gisteren hield de vestiging een bijeenkomst voor medewerkers. De burgemeester, de communicatieadviseur van de gemeente, de wijkmanager, wijkagenten en een deskundige van de GGD waren hierbij aanwezig. Op de bijeenkomst is afgesproken dat de opvang voor de kinderen zo normaal mogelijk moet verlopen. Wel houdt de politie de komende periode toezicht in de omgeving van het kinderdagverblijf.

Ouders

Ook ouders reageren verbaasd op het nieuws. ‘Wij werden per e-mail op de hoogte gebracht. Dan ben je geschokt, je verzint het niet’, vertellen Erik Weits en zijn vriendin aan RTV Utrecht. Zij hebben twee kinderen op de opvang zitten. ‘Op het moment dat je weet dat er een pedofiel boven zit en kinderen spelen beneden op het pleintje in het parkje, dan geeft dat geen fijn gevoel’, vertelt Erik. ‘In de media heeft Sytze van der V. verklaard dat pedofilie niet te genezen is en dat de kans op herhaling groot is. Met die informatie vind ik het onbegrijpelijk dat hij kan wonen boven een kinderdagverblijf.’

Thuishouden

Maandagochtend brachten ouders hun kroost gewoon naar het kinderdagverblijf. De commotie die dit weekend is ontstaan, heeft er niet toe geleid dat ouders hun kinderen thuishielden. Dat zei directeur Annegreet van Dijk van SKA tegen het ANP.

Vertrekken

Sytze van der V. zegt in een e-mail aan De Puntmuts dat hij niet wist dat er een kinderdagverblijf was gevestigd onder zijn nieuwe huis: ‘Het spijt mij oprecht dat jullie en ik in deze situatie terecht gekomen zijn’, schrijft hij. De veroordeelde pedoseksueel is onder voorwaarden bereid om te vertrekken. Hij wil een vergelijkbare woning, een verhuis- en een schadevergoeding.

Commotie

Zondag ontstond er veel commotie toen bekend werd dat Van der V. zich in Amersfoort vestigde. Vooral het feit dat hij boven een kinderdagverblijf is komen te wonen roept in de wijk veel weerstand op. Op zondag trokken ruim honderd demonstranten naar de flat met spandoeken met teksten als: ‘Sytze van der V. weg ermee’. ‘Hij hoeft de stad niet uit, maar er zijn plekken die geschikter zijn dan deze’, zegt burgemeester Lucas Bolsius van Amersfoort tegen het ANP in een reactie op de protesten.

Veroordeling

De 66-jarige Van der V. is veroordeeld voor misbruik van jongens in de Eindhovense wijk Woensel, waarvoor hij een gebiedsverbod heeft. Vorig jaar kwam de Eindhovenaar vrij. Tot voor kort leidde hij een zwervend bestaan.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.