Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kinderboekenweek 2019: Reis mee!

Tijdens het Kinderboekenbal is het boek 'Zeb.' geschreven door Gideon Samson en geïllustreerd door Joren Joshua bekroond met de Gouden Griffel. Het thema van de Kinderboekenweek, die loopt van 2 tot en met 13 oktober, is dit jaar 'reizen'.

Zeb. is volgens de jury een ‘hyperorigineel, oergeestig verhaal. De elf strak geschreven hoofdstukken lopen moeiteloos in elkaar over en vallen in een machtig raamwerk wonderwel ineen.’

‘Ode aan de verbeelding’

Mijn wonderlijke oom, geschreven en geïllustreerd door Yvonne Jagtenberg, is bekroond met het Gouden Penseel, de prijs voor het best geïllustreerde kinderboek van het jaar. De jury oordeelde dat Mijn wonderlijke oom ‘in alle opzichten een ode aan de kracht van de verbeelding’ is. ‘Zo kan een gebouw ogen krijgen die van alles zien en verandert het schijnsel van de schemerlamp in een veilige hondenmand. Het is een pleidooi voor vrijheid, voorstellingsvermogen en avontuur. Al deze aspecten bij elkaar maken Mijn wonderlijke oom tot een vrolijk, uitdagend boek dat uitnodigt tot meerdere keren lezen en bekijken’, stelde de jury.

Tijdens het Boekenal is ook, zoals aangekondigd, de Boekensleutel uitgereikt aan Ted van Lieshout voor zijn boek Ze gaan er met je neus vandoor. De Boekensleutel is een prijs voor een vernieuwend kinderboek dat bij hoge uitzondering, op voordracht van de Griffel- en Penseeljury gezamenlijk, wordt toegekend.

Geen kinderen op het bal

Dit jaar is het de eerste keer dat er geen kinderen bij het Kinderboekenbal mochten zijn. Voor hen vindt de officiële opening van de Kinderboekenweek plaats op woensdag 2 oktober op de de Spaarndammerhoutschool in Amsterdam. Daar komen presentator Anne Appelo, schrijfster Anna Woltz, astronaut André Kuipers en illustratrice Natascha Stenvert op bezoek en treedt Kinderen voor Kinderen op.

Haaientanden en een astronautje

Het kinderboekenweekgeschenk is dit jaar geschreven door Anna Woltz, bekend van o.a. Mijn bijzonder rare week met Tess. Speciaal voor de Kinderboekenweek schreef zij Haaientanden, een boek over een meisje van 11 dat in 24 uur het IJsselmeer rond wil fietsen. Je krijgt het geschenk van 2 t/m 13 oktober 2019 cadeau van je boekverkoper bij besteding van € 10,- aan Nederlandstalige kinderboeken.

De makers van het Prentenboek van de Kinderboekenweek 2019 zijn astronaut André Kuipers en illustrator Natascha Stenvert. Het prentenboek André het Astronautje is tijdens de week voor een lage prijs verkrijgbaar.

Activiteiten

Tot en met 13 oktober organiseren boekhandelaren, bibliotheken, uitgeverijen en scholen allerlei activiteiten rond kinderboeken over reizen. Op de agenda staat onder andere:

Lees ook: Een Olifant in de bus krijgt de Sardes Leespluim van de maand oktober 2019. ‘Een olifant in de bus is een eigentijds verhaal, met mobiele telefoons die alles vastleggen en ov-chipkaarten. Goed te gebruiken in de kinderopvang, de buitenschoolse opvang en de onderbouw van het basisonderwijs’, zegt het juryrapport. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.