Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Kindcentrum slaat alarm: ‘4-jarigen met luier om naar school’

Basisschooldirecteur Sharon Schouwenaar luidt, samen met haar collega's van de kinderopvang en het consultatiebureau van kindcentrum De Waterlelie in Leidschendam, de noodklok over de ontwikkelingsachterstand van de kinderen. 'Kinderen starten hier met school met een luier om en zonder de taal te spreken.'
kindcentrum-slaat-alarm-4-jarigen-beginnen-met-grote-achterstand-aan-school
Vladimir Vladimirov / Getty Images / iStock

Dat meldt Omroep West.

Het kindcentrum ligt in de wijk Prinsenhof. ‘Het is enerzijds een mooie wijk, maar er zijn zoveel problemen in deze wijk’, zegt Schouwenaar tegen Omroep West. De directeur maakt zich zorgen over de toename van het aantal zorgenkinderen: een kwart van alle leerlingen. De kinderopvang en het consultatiebureau hebben dezelfde zorgen.

Het meest zorgelijk vindt Schouwenaar dat kinderen van 4 jaar oud nog niet zelfstandig naar het toilet kunnen, met een speen binnen komen en de Nederlandse taal niet goed beheersen. ‘Kinderen starten hier met school met een luier om en zonder de taal te spreken. Ze lopen motorisch achter. Ze kunnen nog geen potlood vasthouden als ze met school starten. Dat hebben ze nooit geleerd of gedaan. Ook het zelf aankleden en ‘simpele’ motorische oefeningen zijn te lastig. Ze starten al met een achterstand. Die achterstand halen we deels in, maar niet helemaal.’

Gemeente

De gemeente is op de hoogte van de problematiek rondom de kinderen met een ontwikkelingsachterstand in de wijk Prinsenhof. ‘We hebben het plan Sterk voor Noord in de steigers staan’, zegt wethouder Juliette Bouw. ‘Met dit programma gaan we samenwerken met alle partners in de wijk. Ze dragen allemaal hun steentje bij aan het verbeteren van de situatie van kinderen.’ Bouw noemt als eventuele oplossing een team van verschillende hulpverleners die actief zijn in het kindcentrum.

‘Vandaag nog actie’

Schouwenaar heeft haar twijfels over de effectiviteit van het plan, zeker voor de nabije toekomst. Ze vindt dat de gemeente geen regie durft te pakken voor een integrale aanpak voor de zorgkinderen. ‘We willen actie, vandaag nog.’ Schouwenaar noemt als voorbeeld het plan voor een loket van de gemeente in het kindcentrum, zodat ouders en kinderen met problemen meteen kunnen aankloppen.

Spoeddebat

Naar aanleiding van alle aandacht in de media, heeft de fractie GBLV/Gemeentebelangen het College verzocht om een spoeddebat in te plannen. Lees meer

Bron: Omroep West

1 REACTIE

  1. Blijkbaar komen deze dingen niet duidelijk in beeld bij bezoek aan het consultatiebureau. Ook in Ridderkerk hoor ik dit soort dingen . Deze kinderen komen vaak ook niet (soms wel) naar de PSG, omdat ouders dat blijkbaar niet vertrouwen.
    Is er, recent, onderzoek naar het gebrek aan vertrouwen en bekendheid bij de ouders van deze kinderen?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.