Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

KidsFoundation en Partou stoten drie locaties af om fusie

Onder druk van de Autoriteit Consumtent & Markt (ACM) stoten fusiepartners KidsFoundation en Partou drie kinderopvanglocaties in Amsterdam af. Dit was een voorwaarde van de ACM, om eerlijke concurrentie in de hoofdstad te behouden.
AdobeStock

De twee grote kinderopvangorganisaties KidsFoundation en Partou kondigden in het voorjaar van 2019 al hun fusie aan. Eind 2019 stelde de ACM dat zij mogen samengaan, mits zij drie locaties in Amsterdam verkopen. In Amsterdam telde de nieuwe organisatie anders zestien locaties, waarbij de ACM na de overname een mogelijk mededingingsprobleem zag omdat daar voor ouders niet veel meer te kiezen overbleef. Dat kan leiden tot hogere prijzen en verminderde kwaliteit van de kinderopvang.

Verkoop drie locaties

Met de verkoop van deze drie kinderopvanglocaties lossen partijen dit probleem op. Aan die voorwaarde voor de fusie hebben de kinderopvangorganisaties nu gehoor gegeven. De locaties die worden verkocht zijn volgens de ACM levensvatbaar en goed renderend. De medewerkers en de bestaande klantenkring worden overgedragen, zodat de locaties op dezelfde voet verder kunnen. De ACM moet de koper van de locaties vooraf goedkeuren, meldde de autoriteit eind 2019. Ook mogen KidsFoundation en Partou deze locaties de eerstkomende vijf jaar niet terugkopen.

Marktaandeel

Het marktaandeel van de nieuwe combinatie daalt in één Amsterdamse wijk tot onder de 40 procent, in drie andere buurten zakt het aandeel met 4 procentpunt tot 5 procentpunt en komt te liggen tussen de 40 en 50 procent, meldt het Financieel Dagblad.

Mammoetorganisatie

De nieuwe mammoetorganisatie, tevens de grootste commerciële kinderopvangorganisatie, is goed voor 8.000 medewerkers, die 60.000 kinderen op 650 locaties opvangen. De medewerkers en kinderen zullen weinig merken van de samenvoeging, lieten de organsiaties eerder al weten.

Smallsteps

KidsFoundation is het moederbedrijf van onder andere Smallsteps, Zus&Zo, SKS en Belle Fleur. CEO Jeanine Lemmens: ‘Beide kinderopvangorganisaties hebben de afgelopen jaren structureel geïnvesteerd in en hard gewerkt aan de verbetering van de kwaliteit. De combinatie van Partou en KidsFoundation voegt het beste van beide kinderopvangorganisaties samen.’

Onex

Onex, eigenaar van KidsFoundation, wordt samen met de Nederlandse participatiemaatschappij Waterland eigenaar van de nieuwe combinatie en neemt de aandelen Partou over van de Nederlandse investeringsmaatschappij Navitas Capital. Het vestigingsnetwerk blijft in stand.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.