Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Karlijn van Wier – Pedagogisch inrichten

Kindcentrum (her)inrichten? Leuk! De meeste pedagogisch medewerkers zijn daar wel voor te porren. Omdat ze het simpelweg heerlijk vinden de boel weer eens om te gooien, het nu eens echt gezellig te maken, of omdat het puur noodzakelijk is.

Gaan we eenmaal (her)inrichten, dan blijkt er al heel wat schuifwerk uitgeprobeerd te zijn. Jan des Bouvrie is er niks bij. De bank heeft alle hoeken van de ruimte gezien, er zijn teveel ramen en deuren, de kast past maar op één plek, de tafel is te groot, de zitzak te slap, de ruimte is überhaupt te klein en de kleur van de vloer deugt ook niet. Om nog maar te zwijgen over gebrek aan tijd, geld en toestemming. Kortom: alles is al geprobeerd en het inrichten van de ruimte blijkt eerder een ramp dan een vermakelijke bezigheid.

Zo. Die zit alvast.
Inrichten van de ruimte vinden veel pedagogisch medewerkers moeilijk, vanwege allerlei beperkende regels en omstandigheden. Accepteren en inspireren, daar gaat het dan om. Niet hangen in beperkingen, maar fantaseren over mogelijkheden. De helft daarvan lukt niet, maar die andere helft wel! En kijk eens, de kinderen pikken die veranderingen heel dankbaar op!

Vaak is er veel wel aanwezig: kasten, kleden en matten, een bank, tafeltje op kindhoogte en allerlei soorten spelmateriaal. Het gaat er dan vaak om dat…:
• het spelmateriaal gedoseerd wordt (wat heeft een kind aan de keuze uit dertig puzzels?)
• kinderen er op een prettige plek mee kunnen spelen (bouwen op een kleed met werkbank is fijner dan op een kale vloer)
• Het spel gekoppeld is aan één hoek ontdekken is fijn als er een grens aan wordt gegeven).

Reageer vooral!
De komende periode schrijf ik over het ondersteunend pedagogisch inrichten. Ik hoop van harte dat jullie er in de praktijk iets aan hebben. Reageer vooral: hoe gaat dat bij jou op de groep? Wat is een goede tip aan anderen? Opper een onderwerp of reageer op dit artikel. Ik hoor het graag terug van jullie!

2 REACTIES

 1. Hallo Najat,
  Hartstikke bedankt voor je reactie!
  In principe gelden voor gastouders dezelfde principes als voor de kinderopvang. Natuurlijk gebeurt alles op een kleinere schaal, maar het creëren van diverse plekken voor kinderen is altijd essentieel. Ook het bewust selecteren en presenteren van spelmateriaal vormt een belangrijke basis.
  Kijk eens of je de tips uit mijn (komende) blogs kunt halen en toepassen en neem anders gerust contact op!
  Zie daarvoor ook mijn website.
  Vriendelijke groeten,
  Karlijn

 2. Lees alle reacties
 3. hallo karlijn,
  ik ben een gastouder en heb een kleinschalige kinderopvang aan huis,ik zou het heel leuk vinden alls je ook wat tips hebt kwa inrichtig voor gasouders dieeen aparte werkruimte hebben voor de opvang .
  Groetjes
  Gastouderopvang KIDSHOME

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.