Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamp wuift kritiek op kinderopvangingreep weg

Kamp wuift kritiek op kinderopvangingreep weg

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) schuift het verwijt van oppositiepartijen van tafel dat door zijn bezuinigingen op de kinderopvang ouders minder gaan werken. Kamp noemde woensdag in een brief aan de Tweede Kamer een onderzoek van GroenLinks daarover niet representatief. Hij heeft deze brief verstuurd voorafgaand aan een debat over de kinderopvang, dat woensdagmiddag in de Kamer werd gehouden.

ING-onderzoek
Eerder zei Kamp al het niet eens te zijn met de conclusie dat ouders fors minder gaan werken. De PvdA, GroenLinks en D66 trokken die conclusie uit een ING-onderzoek. Volgens de minister blijkt uit dit onderzoek dat in ‘minder dan 4 procent’ van de huishoudens wordt gedacht aan minder werken als ze minder kinderopvangtoeslag krijgen.

CDA wel gevoelig voor kritiek
Regeringspartij CDA is wel gevoelig voor de kritiek van de oppositie en wil ‘nadrukkelijk de vinger aan de pols houden’ om te voorkomen dat te veel ouders door bezuinigingen op de kinderopvang besluiten minder te gaan werken. Zon vindt CDA’er Eddy van Hijum het geen goede zaak dat volgens FNV-bonden de kinderopvangkosten weer een onderwerp worden aan de cao-tafel. Hij wil dat wordt vastgehouden aan de eerdere afspraak dat werknemers, werkgevers en de overheid elk een derde van de kosten dragen. De werkgeversbijdrage die via de overheid wordt geïnd, moet volgens hem ook terechtkomen bij de ouders.

Nog steeds groei
Verder stelt Kamp dat ondanks bezuinigingen dit jaar de Belastingdienst ziet dat het aantal kinderen nog groeit waarvoor ouders steun ontvangen in de kosten voor de kinderopvang. Dit kan volgens hem wel veranderen komende maanden. Volgens het Centraal Planbureau (CPB) zal door ingrepen in 2012 en 2013 het aantal werkenden met 0,1 procent afnemen. Dit komt neer op 7000 mensen die hun baan opzeggen.

Voorspelling lastig
Volgens de VVD-bewindsman laten effecten van de ingrepen zich moeilijk voorspellen. Economische ontwikkelingen, sociaal-culturele opvattingen en de nabijheid van opvang van voldoende kwaliteit zijn volgens hem ‘minstens zo belangrijk’ voor ouders als de prijs van kinderopvang.

SCP en FNV: Ouders gaan minder werken
Het Sociaal en Cultureel Planbureau (SCP) en de FNV waarschuwden onlangs ook dat ouders minder gaan werken of er zelfs helemaal mee stoppen. Dat geldt vooral voor moeders. De vakbeweging vreest bovendien dat werkgevers in de kinderopvang gaan bezuinigen op personeel. Het zou de vraag zijn of de sector hierdoor nog kan voldoen aan strengere kwaliteitseisen die zijn gesteld na de Amsterdamse zedenzaak bij een kinderdagverblijf.
Volgens GroenLinks-Kamerlid Ineke van Gent, die woensdag nog circa 80 bezorgde ouders op bezoek had, en haar PvdA-collega Mariëtte Hamer kan Kamp alle waarschuwingen niet zomaar terzijde schuiven.

Bron: ANP
Foto: ANP Photo

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.