Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamp brengt kindregelingen terug tot vier

Kindregelingen

Minister Henk Kamp (Sociale Zaken) zet het mes in de kindregelingen en brengt het terug van 12 naar 4 verschillende voorzieningen voor ouders met opgroeiend kroost. De vier regelingen die overblijven zijn het kindgebonden budget voor gezinnen met lagere inkomens, kinderbijslag, kinderopvangtoeslag en de combinatiekorting voor extra kosten bij het combineren van arbeid en zorg voor kinderen.

Alleenstaande ouders
Kamp neemt deze maatregel vooral om alleenstaande ouders te verlichten. Hij noemt het woensdag in een brief aan de Tweede Kamer economisch en moreel onaanvaardbaar dat alleenstaande ouders op dit moment financieel vaak beter af zijn in de bijstand dan wanneer ze werken. Kamp wil drie regelingen voor alleenstaande ouders afschaffen: de aanvulling voor deze ouders met een uitkering op het sociaal minimum, de alleenstaande-ouderkorting en de aanvullende korting voor deze ouders die werken. Daarvoor in de plaats wil hij één nieuwe alleenstaande-oudertoeslag inbouwen in het kindgebonden budget, dat vanaf een bruto jaarinkomen van 20.000 euro wordt teruggebracht.

Erop achteruit
Vooral gezinnen met een jaarinkomen vanaf 50.000 euro lijken door de herverdeling erop achteruit te gaan. Maar volgens de VVD-bewindsman is het kabinet hier niet op uit en worden al te negatieve koopkrachteffecten weggewerkt. Kamp zei vorig jaar al ernaar te streven dat er vier kindregelingen overblijven. Zo wil hij ook af van de ouderschapsverlofkorting, de kindertoeslag en de aftrek bij levensonderhoud kinderen. De WTOS voor schoolkosten en de Tegemoetkoming ouders van thuiswonende gehandicapte kinderen (TOG) gaan op in andere regelingen met een vergelijkbaar doel.

Bron: ANP
Foto: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.