Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer wil meer mogelijkheden voor flexibele werkweek

Het wetsvoorstel 'Flexibel werken' moet het medewerkers gemakkelijker maken om hun eigen werkweek in te delen. Zo kunnen zij de zorg voor bijvoorbeeld kinderen beter combineren met hun baan. De Kamer gaat, mogelijk direct na het zomerreces, met het wetsvoorstel aan de slag.
Kamer wil meer mogelijkheden voor flexibele werkweek
Foto: ANP Photo

Flexibel werken is bij veel werkgevers nog allesbehalve vanzelfsprekend. Als een werknemer een keer minder uren wil maken, vanwege verplichtingen thuis, kunnen zij hiertoe een verzoek indienen. Deze wordt nog al eens geweigerd door de werkgever, maar dat is in het nieuwe wetsvoorstel niet meer zomaar mogelijk.

Schooltijden

Veel werknemers geven aan wel flexibeler te willen werken, maar zij denken dat het binnen hun bedrijf niet kan of hun werkgever staat hier negatief tegenover. Dat terwijl veel volwassenen voor hun kinderen moeten zorgen maar ook als mantelzorger er voor andere familieleden, zoals hun ouders, moeten zijn. Zo zouden veel ouders interesse hebben in een vijfdaagse werkweek die is afgestemd op schooltijden.

Mantelzorg

Het wetsvoorstel is afkomstig van het CDA en Groen Links. Eddy van Hijum van het CDA: ‘Maatschappelijk is het debat alleen maar relevanter geworden, door de bezuinigingen op de kinderopvang, huishoudelijke hulp en zorg. De overheid rekent er steeds meer op dat mensen voor elkaar zorgen. Tegelijkertijd mag de arbeidsparticipatie niet dalen. Dan is flexibiliteit een belangrijke uitweg.’


Steun

Het lijkt of er buiten de Kamer in ieder geval al veel steun is voor meer flexibiliteit voor werknemers. De vakbonden reageerden positief, Mezzo (mantelzorg) en diverse werkgevers ook. De Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) wil dat mensen straks daadwerkelijk de ruimte krijgen om meer voor elkaar te zorgen. Als het wetsvoorstel kort na het zomerreces wordt aangenomen, kunnen werknemers vanaf 2014 al flexibeler gaan werken.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.