Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer steunt komst personenregister kinderopvang

Marianne Velsink
De Tweede Kamer staat achter het voorstel van minister Asscher om een personenregister voor de kinderopvang en het peuterspeelzaalwerk in te stellen. Met het personenregister is de veiligheid in de branche nog beter gegarandeerd, denkt de minister.
De inschrijving in het personenregister zal voor een nog vast te stellen termijn voor iedereen gratis zijn.
De inschrijving in het personenregister zal voor een nog vast te stellen termijn voor iedereen gratis zijn. - Foto: AFP

Op 1 mei 2016 moet het personenregister voor de kinderopvang in werking treden. Dinsdag 8 september wordt er over het wetsvoorstel gestemd, maar de Kamerleden zijn positief gestemd. Het personenregister werkt anders dan de huidige continue screening van pedagogisch medewerkers en gastouders. Allereerst bereikt het personenregister meer mensen: ook zelfstandigen, stagiaires, vrijwilligers en uitzendkrachten. Nieuw is dat iedereen zich zelf moet inschrijven voor het personenregister. Is iemand niet ingeschreven in het personenregister, dan mag hij of zij ook niet in de kinderopvang werken.

Verklaring Omtrent Gedrag

Om te werken in de kinderopvang gelden straks dus verschillende eisen: de persoon moet een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) hebben en staan ingeschreven in het personenregister kinderopvang en peuterspeelzaalwerk. Ook moet er een koppeling in het register worden gemaakt met de houder. De inschrijving in het personenregister zal voor een nog vast te stellen termijn voor iedereen gratis zijn. Dit belooft minister Asscher in zijn brief.

Waarom wil minister Asscher een personenregister in de kinderopvang instellen en hoe moet dat eruit komen te zien? Lees meer in het bericht Personenregister moet kinderopvang nog veiliger maken >>

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.