Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kamer dwingt kabinet toeslagenouders met schuld snel te helpen

Het kabinet moet voorkomen 'dat er ook maar één gedupeerde in het toeslagenschandaal uit huis wordt gezet vanwege openstaande schulden, of te maken krijgt met beslaglegging', heeft de Kamer donderdag afgedwongen.
problemen
iStock

Een motie van de PvdA kreeg een meerderheid, ook door steun van coalitiepartijen ChristenUnie en het CDA. Het gaat om honderden toeslagenouders van wie de schuldenstop dit weekeinde al afloopt. De Kamer wil voorkomen dat schuldeisers binnenkort op de stoep staan.

‘Moratorium’ op schulden

Het kabinet besloot vorig jaar tot een ‘moratorium’ op schulden. Dat moest voorkomen dat ouders die in aanmerking kwamen voor de zogenoemde Catshuisregeling (30.000 euro compensatie voor gedupeerden in het toeslagenschandaal), dit geld direct kwijt waren aan schuldeisers. Zaterdag loopt dat moratorium af, en de schulden van de meeste ouders zijn inmiddels overgenomen door de overheid, iets dat de Kamer eerder ook afdwong.

Niet alle schulden al gemeld

Maar van de 2700 ouders voor wie het moratorium na 12 februari afloopt, hebben zo’n 700 hun schulden nog niet gemeld. Volgens staatssecretaris Aukje de Vries (Toeslagen) is noodwetgeving om het moratorium te verlengen nu niet de oplossing, omdat dit tijd kost. Bovendien is de schuldenstop een ‘best wel stevige ingreep’ waar ‘best nog veel haken en ogen aan zitten’, benadrukt de bewindsvrouw, omdat het inbreekt in het eigendomsrecht van de schuldeisers.

Meerderheid voor motie

De oppositie nam daar geen genoegen mee, en een meerderheid stemde ondanks de bezwaren van het kabinet voor de motie. ‘Het maakt ons niet zoveel uit op welke manier, maar het mág gewoon niet gebeuren’, zei PvdA’er Henk Nijboer in een speciaal ingelast debat over het vooruitzicht van beslaglegging voor ouders die door het handelen van de overheid zijn gedupeerd. ‘Ik snap gewoon niet dat de staatssecretaris gewoon zegt: dat kan toch wel.’ Volgens Lammert van Raan (Partij voor de Dieren) had het kabinet al eerder werk kunnen maken van de noodwetgeving om de schuldenstop te verlengen. ‘De staatssecretaris doet hier net alsof haar denken vanmorgen begonnen is.’ De Kamer vroeg er vorige week al om. Die tijd is volgens hem ‘verspild’.

Vrijdag zal het kabinet met een oplossing moeten komen.

Afgelopen week werd al bekend dat tientallen gedupeerden van de toeslagenaffaire zich bij advocaat Anis Boumanjal gemeld hebben. Maandag werd bekend dat hij namens drie personen aangifte doet wegens discriminatie door ambtenaren van de Belastingdienst. De gedupeerden die contact zochten met de advocaat willen zich graag aansluiten bij de aangifte, zo meldt hij.

Mede door de toeslagenaffaire en de gevolgen hiervan voor gedupeerden heeft het kabinet besloten om het kinderopvangtoeslagsysteem te vervangen door een systeem waarbij kinderopvangorganisaties rechtstreeks de toeslag ontvangen. Alle ouders zouden dan voor 95 procent vergoed worden in hun kinderopvangkosten. Maar EenVandaag meldt dat volgens Kamerleden en experts dat in deze kabinetsperiode hoogstwaarschijnlijk niet gaat lukken. Is dat ook zo? Lees er hier meer over >>

Bron: ANP

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.