Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Kabinet akkoord met uitbreiding VVE-aanbod

Het aanbod van voorschoolse educatie voor peuters met een risico op onderwijsachterstand wordt vanaf 2020 uitgebreid van 10 naar minimaal 16 uur per week. Pm'ers worden daarbij ondersteund door pedagogisch beleidsmedewerkers (hbo). De Ministerraad heeft ingestemd met het voorstel hierover van minister Arie Slob.
educatief programma vve
iStock

Minister Slob (Onderwijs): ‘Sommige jonge kinderen groeien op in een ongunstige thuissituatie en spreken bijvoorbeeld nog niet goed Nederlands. We willen dat deze kinderen toch een goede start kunnen maken op de basisschool. Dat moet je doen op jonge leeftijd, om te voorkomen dat ze een achterstand oplopen.’

16 uur

Om dat te realiseren, moeten VVE-aanbieders vanaf augustus 2020 minimaal 16 uur VVE per week aanbieden aan kinderen met een risico op onderwijsachterstand. Nu is dat 10 uur per week. Pedagogisch beleidsmedewerkers (hbo-geschoold) worden ingezet om peuterleiders te helpen met tips, uitleg en voorbeelden. Het kabinet kondigde in het regeerakkoord aan 170 miljoen extra te investeren in een verruiming van het aanbod van voorschoolse educatie.

Voorschoolse educatie

Er zijn in Nederland circa 4.500 kindercentra waar voorschoolse educatie wordt gegeven. Gemeenten zorgen dat er voldoende aanbod is. De verhoging van het aantal uren per week gaat in vanaf augustus 2020, zodat gemeenten en kindercentra zich kunnen aanpassen en voldoende gekwalificeerde medewerkers kunnen werven.

Minister Slob legde in een brief aan de Tweede Kamer uit hoe hij deze plannen wil realiseren. De Ministerraad heeft ingestemd met dit voorstel. Lees meer over de uitbreiding van het VVE-aanbod en wat er vanaf 2020 verandert

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.