Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

JSO ontwikkelt producten voor de verticale groep

JSO ontwikkelt producten voor de verticale groep

Door toekenning van subsidie van het ministerie van OCW kan JSO allerlei producten voor verticale groepen ontwikkelen. Na het in kaart brengen van de specifieke behoeften zal er een quickscan worden ontwikkeld, een toolkit, een dvd en een symposium speciaal over dit onderwerp.

Verticaal steeds populairder
Er komen steeds meer verticale groepen. Het werken met verticale groepen biedt voordelen, vooral op pedagogisch gebied. Zo komen kinderen in contact met kinderen van verschillende leeftijden, wat positieve invloed heeft op hun sociale ontwikkeling. Ouders waarderen het dat hun kind zijn/haar hele kinderdagverblijfcarrière in een groep met vaste medewerkers kan blijven. Zo kunnen ze een vertrouwensband met de medewerkers opbouwen, wat de gezamenlijke opvoedingsverantwoordelijkheid versterkt. Als bijkomend voordeel voor kindercentra vergemakkelijkt het werken in verticale groepen een efficiënte planning en plaatsing van kinderen.

Onenigheid
Dat niet iedereen het eens is met de voordelen van de verticale groep bewijst een onderzoek naar horizontale –  en verticale groepen door eco3. Deskundigen die voor het onderzoek werden ondervraagd, konden zich niet altijd vinden in de literatuur waarin de voordelen van de verticale groep worden genoemd. Er is veel onenigheid over de voor- en nadelen en er kon dus ook niet een eenduidige conclusie getrokken worden. Er is behoefte aan meer onderzoek.

Een handig instrument
Aan die vraag voldoet JSO. Op de site schrijft JSO: ‘We beginnen met het in kaart brengen van alle aspecten die bij de pedagogische kwaliteit een rol spelen, specifiek bij verticale groepen. Op basis van die analyse ontwikkelen we een instrument (quickscan) waarmee medewerkers hun situatie kunnen analyseren en verbeterpunten in kaart kunnen brengen. Een kant-en-klaar format voor een plan van aanpak waarborgt dat medewerkers hiermee concreet uit de voeten kunnen.’ Uiteindelijk moet er samen met andere instrumenten een handige toolkit ontstaan die pm’ers die werken in een verticale groep kan ondersteunen.

1 REACTIE

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.