Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

JOGG bereikt 17.000 Friese kinderen

Frida Noordzij
In Friesland zijn naar schatting 17.000 kinderen bereikt met de Jongeren op Gezond Gewicht (JOGG) aanpak. In totaal telt Friesland twaalf JOGG gemeenten, die de handen ineen slaan voor een gezond gewicht.
JOGGgemeenteANP.jpg
Epke Zonderland tijdens de water-estafette voor DrinkWater. 409 kinderdagverblijven sluiten zich daarbij aan. - Foto: ANP Foto

Deze cijfers bracht JOGG naar buiten in een factsheet. In de Friese gemeente IJsselstein is sinds 2011 een afname van overgewicht te zien onder tien- tot elfjarigen van 18% naar 14%. In IJsselstein werken ondernemers en de gemeente samen om zoveel mogelijk gezonde keuzes te bieden aan kinderen. Zo werden er springtouwen gedoneerd aan kindcentra en scholen, leveren supermarkten fruit en water tijdens activiteiten en werden er drie watertappunten gerealiseerd. Ook gingen in 2014 meer kinderen lopend of fietsend naar school dan in 2014, en speelt ruim 80% van de kinderen uit groep 7 buiten.

Nuchter over gewicht

De 12 Friese gemeenten, GGD Fryslân, ROS Friesland en Sport Fryslân hebben onder de naam ‘Nuchter over gewicht’ de handen ineen geslagen. Samen willen ze ervoor zorgen dat het aantal Friese jongeren met een gezond gewicht de komende jaren weer zal gaan toenemen.

121 JOGG gemeenten

In Nederland zijn 121 JOGG gemeenten. Daarmee worden naar schatting 832.000 kinderen bereikt. Inmiddels zijn, volgens de landelijke factsheet, 409 kinderdagverblijven en 290 scholen overgestapt op DrinkWater en hebben 338 kinderdagverblijven aandacht voor Gratis Bewegen, allemaal onderdelen van JOGG.

Alliantie Voedselonderwijs heeft alle 150 Kamerleden een bakje tomaten aangeboden. Het doel? Extra aandacht vragen voor de noodzaak van voedselonderwijs binnen het basisonderwijs. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.