Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Job van Velsen – Passend onderwijs?

Enkele weken terug las ik in de Volkskrant een ingezonden brief van een leerkracht die steen en been klaagde over de arbeidsvoorwaarden van zijn vak en letterlijk schreef; ‘En dan krijgen we straks ook nog die gasten van het passend onderwijs’. Deze opmerking raakte mij als een mokerslag. Waarom? Allereerst omdat ik het als leerkracht zo belangrijk vond dat ieder kind welkom was bij mij in de klas. Maar vooral omdat het aangeeft hoe een professional kan gaan denken als ze enige tijd in het Nederlandse onderwijs gewerkt hebben. Een onderwijssysteem dat voor iedere ‘ afwijking’ een aparte school stimuleerde!
Echter, er is een oplossing, de brede school!

Als een kind anders kijkt, kleurt, ruikt, beweegt, ontwikkelt, leert of praat was het tot voor kort dus zo dat we daar in Nederland een aparte school voor bedachten. Kinderen die gewoon naar de BSO gaan, kinderen die van de kinderopvang gebruik maken, met vriendjes en vriendinnetjes buiten spelen of een sportclub bezoeken, heten bij deze leerkracht dus ‘die gasten van het passend onderwijs’. Kinderen krijgen aan de voordeur een etiket en daarmee ontnemen we ze wellicht een kans voor hun toekomst. Terwijl, zo lees ik ook keer op keer als er over passend onderwijs gesproken wordt, ‘het belang van het kind centraal staat. Ik vraag me wel eens af of dat belang van het kind niet een beetje als excuus gebruikt wordt voor het onvermogen van sommige leerkrachten. ‘

‘De brede school is de plek voor maatwerk’

Ik stel voor dat we vanaf nu de kinderopvang gaan betrekken in de discussie over passend onderwijs. En uitsluitend nog gaan praten over de kansen die samenwerking onderwijs en kinderopvang kunnen bieden, juist als het gaat om gezamenlijke zorg voor onze kinderen. Verenigd in de brede school, misschien wel met een CJG, bieden we voor ieder kind zorg op maat. En nee, dat is geen theoretisch verhaal van een mijnheer Job die niets weet van onderwijs. Ik heb er jarenlang ervaring mee op de werkvloer. Samen met de opvang verzorgden wij ook voor kinderen met bijzondere hulpvragen een passend arrangement. Dat vraagt niet altijd meer geld, wel anders organiseren en dingen los durven laten.

Juist door ook op dit gebied elkaars mogelijkheden en kennis te zoeken en te benutten, versterk je de kracht van de brede school, leer je om te gaan met verschillen en geef je kleur aan de maatschappij. De brede school is de plek voor maatwerk, wat mij betreft passend voor alle kinderen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.