Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Job van Velsen – De wereld van de Toekomst

Naast projectleider van het Landelijk Steunpunt Brede Scholen, ben ik ook lid van een heel brede familie. Ik heb 7 broers en zussen. Tijdens de nieuwjaarsborrel bij mijn familie zat ik naast mijn zus, al jaren werkzaam in het onderwijs als kleuterjuf. Zo kwamen we bij het jonge kind terecht. Juist hier, in de samenwerking tussen onderwijs, kinderopvang en peuterspeelzaal is volgens mij echte winst te halen. In overdracht, intervisie tussen leerkrachten en pedagogisch medewerkers door bijvoorbeeld elkaar in de groep te gaan kijken en elkaar te helpen, in taalprogramma’s, pedagogische aanpak enzovoorts. De brede school, mits vanuit de ontwikkeling van kinderen georganiseerd, kan daarbij een goede rol vervullen.

Mijn zus was erg enthousiast over een artikel van Sieneke Goorhuis, specialist op het gebied van pedagogiek en taalontwikkeling van het jonge kind. Ik had al eerder publicaties van Prof. Dr. Sieneke Goorhuis-Brouwer, zoals ze voluit heet, gelezen en wat mij in haar publicaties raakt is haar constante pleidooi voor pedagogiek en werken vanuit de ontwikkeling van het kind. Kijk, iedere (brede) school, ieder dagverblijf heeft het over “de ontwikkeling van het kind”. Maar wat het betekent als we inderdaad vanuit de ontwikkeling van kinderen ons onderwijs gaan organiseren? Sieneke is iemand die het niet alleen beschrijft maar ook concreet maakt zodat je er in de praktijk mee aan de slag kunt. Geen luchtfietserij, geen loze woorden, gewoon aan de slag en kijken naar kinderen. Prachtig.

‘De wereld van de Toekomst
is wat kinderen ervan maken’

Toevallig nou dat m’n zus zo op de allereerste dag van het nieuwe jaar over deze orthopedagoge begon, want wij hebben Sieneke als inleider gevraagd voor het congres dat wij als Steunpunt mee helpen organiseren op 28 januari a.s., samen met de AOB, CNV, Andere Tijden en Abva Kabo. Een congres voor pedagogisch medewerkers en leerkrachten, onder de titel Echt Niet, Echt Wel, samenwerken is kinderspel. We zochten juist iemand die de praktijk goed kent, en ook bekend is op de werkvloer en de juistheid van onze keus voor Sieneke als inleidster werd op nieuwjaarsdag bevestigd door mijn zussie.

Zelf ben ik gek op mooie slogans, spreuken, op woorden, ze geven mij veel inspiratie. Zo heb ik op de muur van mijn kantoor een tekst staan, “De wereld van de Toekomst is wat kinderen ervan maken” . Als je deze tekst goed tot je door laat dringen, en de betekenis ervan serieus neemt, betekent dat nogal wat voor ons werken met kinderen.
Maar zie wat Sieneke in haar laatste column schrijft;
“Bij peuters en kleuters zou de VVE niet moeten staan voor Voor- en Vroegschoolse educatie, maar voor Vriendschap, veiligheid en eerlijkheid. Van daaruit nemen de kinderen zelf het initiatief voor de ontwikkeling van allerlei vaardigheden die nodig zijn voor het latere leren op school. (…) Kinderen moeten niet grote mensje spelen, maar grote mensen moeten leren zich te verdiepen in wat kinderen bezig houdt.”

Zo heb je al twee prachtige spreuken voor het nieuwe jaar. Laat ze nog eens door je gedachten gaan, de komende maand. En wil je Sieneke in het echt horen? Kom dan de 28ste naar Utrecht. Op onze site, bredeschool.nl, vind je meer informatie over het programma.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.