Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Job van Velsen – Andere Tijden

De afgelopen twee weken was ik voor mijn werk lekker veel op bezoek op allerlei brede scholen, Sterrenscholen, Kantoortijdenscholen, kinderdagverblijven en kindcentra. Mijn vrouw en kinderen konden het bij wijze van spreken niet bijhouden, Enschede, Hengelo, Lieshout, Vries, Zwolle, Apeldoorn en ga maar door. Mijn auto was weer even mijn tweede huis.

Twee thema’s stonden tijdens die bezoeken centraal: de samenwerking tussen onderwijs en opvang, én het afstemmen van de schooltijden. Wist je bijvoorbeeld dat er vanaf 1 augustus j.l. een pilot, opgezet vanuit het ministerie van OCW, natuurlijk met betrokkenheid vanuit SZW, gestart is waarbij basisscholen ook in de zomervakantie door kunnen gaan met hun lesprogramma en dat ook als onderwijs mogen meerekenen?

‘Pedagogisch medewerkers en leerkrachten samen aan de slag op de werkvloer. Het gebeurt al, binnen de huidige CAO’s!’

Bij al die pilots is, ik zou zeggen vanzelfsprekend, de kinderopvang betrokken en dat leidt op meerdere plekken tot wonderschone voorbeelden van samenwerking. Gedeeld leiderschap, op een van de scholen worden alle managementtaken van onderwijs en kinderopvang herijkt en verdeeld over de schooldirecteur en de teamleidster kinderopvang, en ook samenwerking op de groepen. Pedagogisch medewerkers en leerkrachten samen aan de slag op de werkvloer. Het gebeurt al op veel plekken, binnen de huidige CAO’s! En het grappige is dat de meest succesvolle initiatieven ontstaan zijn door gewoon samen aan de slag te gaan, een ontdekkingstocht vanuit respect, idealisme en visie op kinderen. Leer elkaar en elkaars organisatie kennen, zo begint dat. Niet teveel vergaderen maar gewoon doen!

Dat is dan ook vaak mijn antwoord als mensen vragen, samenwerking, of een brede school, hoe doe je dat? Zoek de eenvoud, zeg ik dan, kijk waar kinderen behoefte aan hebben, of hoe je de doorgaande lijn tussen onderwijs en opvang praktisch kunt verbeteren. Zorg dat wat je doet betekenisvol is en ga dan aan de slag. Ik merk zoveel energie en creativiteit, bij de kinderopvang maar ook bij al die organisaties als kunst en cultuur, sport, natuur en milieu-educatie. Betrek dergelijke partners als je er als onderwijs en opvang klaar voor bent.

Samenwerking, je kan er morgen mee beginnen. En je zal merken dat het de ontwikkeling van kinderen zal verrijken, en dan gaat de kwaliteit ook omhoog. 1+1=3!

1 REACTIE

  1. En voor wie helemaal enthousiast wordt van de verhalen van Job: in de maartnummers van Kinderopvang en Management Kinderopvang is hierover nog veel meer te lezen. In MK een interview met Job, o.a. over het landelijk steunpunt. En in KO een artikel over de ambassadeurs.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.