Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Invoering samenvatting inspectieverslag ongelukkig getimed’

Marianne Velsink
Ouders kunnen vanaf 12 april in één oogopslag zien wat het inspectieoordeel is van GGD GHOR. Brancheorganisatie Kinderopvang vindt dit een ongelukkige timing zo vlak na de invoering van de wet IKK, en is bang dat er ongenuanceerde conclusies in de samenvatting staan.
iStock

Onlangs maakte de staatssecretaris van Sociale Zaken bekend dat er naast het inspectierapport van de GGD ook een samenvatting van het rapport wordt gepubliceerd. Zo kunnen ouders in één oogopslag zien wat er is gezegd over de opvanglocatie van hun kind. Deze werkwijze wordt landelijk uitgerold. Alleen in Amsterdam duurt het langer omdat daar wordt gewerkt met een ander ICT-systeem.

Ongenuanceerd beeld

Brancheorganisatie Kinderopvang zegt voorstander te zijn van zo’n transparant overzicht, maar vindt de timing van invoering zo vlak na de inwerkingtreding van de wet IKK ongelukkig. ‘In de beginfase van de invoering van deze complexe wetgeving is het begrijpelijk dat er meer bevindingen dan normaal worden genoteerd. Hierdoor zal er een ongenuanceerd beeld ontstaan over de kwaliteit op een locatie’, aldus de organisatie op haar eigen website.

Niet op zoek naar duiding

Verder vraagt de brancheorganisatie zich af of de samenvatting het doel bereikt. Je kunt vanuit daar namelijk niet doorlinken naar meer informatie over een onderwerp uit het uitgebreide inspectierapport. Ouders moeten voor meer informatie alsnog door het vaak lastig leesbare rapport bladeren. De brancheorganisatie is bang dat ouders dan alleen de soms ongenuanceerde samenvatting lezen en onthouden en niet geneigd zijn te zoeken naar meer achtergrondinformatie en duiding.


Wat wil staatssecretaris Van Ark precies met het invoeren van de samenvatting van het inspectierapport? We publiceerden er in maart een bericht over op Kinderopvangtotaal. Bekijk hem hier


 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.