Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Informatie voor pm’ers over werken met vluchtelingenkinderen

Voor pm’ers en houders in de kinderopvang die te maken hebben met kinderen uit vluchtelinggezinnen, zijn nu vier brochures beschikbaar met achtergrondinformatie, praktische voorbeelden en tips.
iStock

Hoe communiceer je met ouders die analfabeet zijn en totaal geen Nederlands of Engels spreken? Hoe kom je erachter of afwijkend gedrag van een kind te maken heeft met een cultuurverschil, een trauma of een ontwikkelingsstoornis? Hoe stel je kinderen en ouders op hun gemak die grote moeite hebben om gescheiden te worden? Het zijn vragen waarmee je te maken kan krijgen als je werkt bij een kinderopvangorganisatie die vluchtelingenkinderen opvangt.

Dat kunnen kinderen zijn die met familieleden naar Nederland zijn gevlucht, die voor gezinshereniging zijn gekomen of die in Nederland zijn geboren nadat hun ouders hierheen zijn gevlucht. De komst van vluchtelingenkinderen en hun ouders stelt de kinderopvang voor nieuwe uitdagingen.

Praktische informatie

Het zogenoemde Consortium Vluchtelingenpeuters, een samenwerkingsverband tussen NJi, Sociaal Werk Nederland, Pharos en Sardes, heeft met medewerking van het Kinderopvangfonds vier praktische brochures geschreven over het werken met vluchtelingenkinderen in de kinderopvang en de uitdagingen die dat met zich mee brengt.

Vier brochures

De reeks ‘Vluchtelingenkinderen in de kinderopvang’ bestaat uit de volgende brochures:

  • Anderstaligheid en opvallend gedrag bij kinderen
  • Achtergrond vluchtelingenkinderen
  • Ouderbetrokkenheid
  • Deskundigheidsbevordering en methodieken

Klik hier om de brochures te downloaden >>>

Bron: Sociaal Werk Nederland

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.