Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Infographic: testen medewerkers kinderopvang

Basisscholen, buitenschoolse opvang, kinderdagopvang en gastouderopvang gaan vanaf 11 mei (gedeeltelijk) open. Sinds 6 mei kunnen medewerkers zich bij klachten alvast laten testen bij de GGD. Hoe gaat het testen in zijn werk?
Een coronatest in het laboratorium in Roosendaal. Foto: ANP

De Rijksoverheid heeft in een infographic de verschillende stappen gezet, die weergeven hoe de test-procedure verloopt wanneer je klachten hebt die wijzen op het coronavirus COVID-19.

Stappenplan

De stappen gaan als volgt:

Stap 1: Ik heb klachten die op COVID-19 kunnen wijzen, wat moet ik doen?

  • Blijf thuis en meld dat je ziek bent bij je werkgever, opdrachtgever of gastouderbureau.

Stap 2: Wanneer kom ik in aanmerking voor een test?

  • Je hebt direct contact met de kinderen, èn
  • Je hebt klachten die passen bij een COVID-19 besmetting (hoesten en/of neusverkouden en/of koorts).

Stap 3: Hoe kan ik me melden voor een test?

  • Je meldt je bij de bedrijfsarts die voor jouw organisatie of school de beoordeling doet. Is deze er niet, meld je dan bij de regionale GGD.
  • Zzp-ers in opdracht van een organisatie of school en gastouders melden zich direct bij de regionale GGD.
  • De arts beoordeelt op basis van de RIVM LCI-richtlijn COVID-19 of je door wordt verwezen naar een testlocatie van de GGD.

Stap 4: Wat doe ik totdat de testuitslag bekend is?

  • Blijf thuis en overleg met je werkgever/opdrachtgever welke werkzaamheden je eventueel vanuit huis kunt doen. 

Stap 5: Wat doe ik als de uitslag bekend is?

  • Test je negatief? Je kunt aan het werk als je de algemene hygiënemaatregelen naleeft.
  • Test je positief? Blijf dan tenminste 7 dagen thuis om uit te zieken. Als je daarna ook nog tenminste 24 uur klachtenvrij bent kun je weer aan het werk. De GGD neemt contact met je op om de maatregelen te bespreken die gelden voor jou en je huisgenoten om verdere verspreiding van het virus tegen te gaan.

Kinderen testen

Is er sprake van een ongewoon aantal (3 of meer) kinderen in een groep met hoesten en/of niezen en/of verkoudheid? Dan meldt de school of kinderopvangorganisatie dit bij de GGD. De GGD stelt vervolgens een onderzoek in. Indien nodig kunnen de kinderen getest worden. Dit gebeurt altijd in overleg met de ouders/verzorgers.

Bekijk de Infographic testen medewerkers kinderopvang >>

Bron: Rijksoverheid

Protocol heropening kinderopvang

Kinderen kunnen vanaf 11 mei 2020 weer naar de kinderopvang. De sector heeft een protocol opgesteld als handreiking bij het opstarten van de kinderopvang. In het protocol wordt ingegaan op praktische aspecten rondom veiligheid en hygiëne en bevat algemene maatregelen. Daarnaast dienen houders een locatie specifieke uitwerking van dit protocol te ontwikkelen. Download het protocol hier >>

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.