Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Infecties in kinderopvang risico voor zwangerschap

Marianne Velsink
Infectierisico

Pedagogisch medewerkers hebben meer antistoffen in hun bloed zitten tegen het parvovirus, waterpokken en cytomegalie dan mensen die niet op een kinderdagverblijf werkzaam zijn. Dit onderzocht Gini van Rijckevorsel van de GGD. Zij waarschuwt zwangere medewerksters voor een verhoogd risico.

De drie onderzochte infecties vormen een risico bij een zwangerschap. Vrouwen die de vijfde ziekte nog nooit hebben gehad, zijn niet immuun voor de bacteriën. Als ze tijdens hun zwangerschap geïnfecteerd raken, is de kans op een miskraam groter. Waterpokken kunnen afwijkingen veroorzaken aan de baby, en dat geldt ook voor het cytomegalovirus.

Meer virussen
Het is al langer bekend dat er op kinderdagverblijven meer virussen rondgaan, maar dit is nooit eerder met cijfers gestaafd. Van Rijckevorsel is onderzoekster bij de GGD Amsterdam en zij vergeleek het bloed van medewerksters van het kinderdagverblijf met het bloed van vrouwen uit de Amsterdamse Gezondheidsmonitor.

Antistoffen
De verschillen waren goed te zien. 72 Procent van de leidsters heeft antistoffen tegen het parovirus in het bloed opgebouwd, maar bij de andere vrouwen was dit 65 procent. Dat verschil was ook zichtbaar bij de andere infectieziekten. Van Rijckevorsel adviseert pedagogisch medewerkers met een kinderwens om zich te laten testen op antistoffen en indien noodzakelijk maatregelen te nemen.

Bron: De Telegraaf
ANP Photo, Marco de Swart

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.