Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

In de bres voor voedselonderwijs

Alliantie Voedselonderwijs heeft alle 150 Kamerleden een bakje tomaten aangeboden. Het doel? Extra aandacht vragen voor de noodzaak van voedselonderwijs binnen het basisonderwijs.
Voedsel-Alliantie.jpg
‘Uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de basisschool helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon.' - Foto: Voedsel Alliantie

Pierre Wind (kok), Jaap Seidell (hoogleraar Voeding en Gezondheid, Vrije Universiteit Amsterdam) en Jorrit Kiewik (directeur Youth Food Movement) boden de bakjes aan en gaven uitleg over de noodzaak van structureel voedselonderwijs voor ieder kind.

Gezond voedingspatroon

‘Uit onderzoek blijkt dat voedselonderwijs op de basisschool helpt bij de ontwikkeling van een gezond en duurzaam voedingspatroon. Kinderen die meer weten over hun voedsel (herkomst, productiewijze, samenstelling of bereiding) hebben een grotere kans op een gezond voedingspatroon’, laten de initiatiefnemers weten. ‘Door op structurele wijze kennis te combineren met vaardigheden, zoals koken, samen eten, proeven of groente verbouwen, wordt de impact van voedselonderwijs vergroot.’

Ieder kind voedselonderwijs

De Alliante Voedselonderwijs, die bestaat uit ruim 50 organisaties op het terrein van voeding, onderwijs en ouders, wil dat op korte termijn ieder kind op iedere basisschool onderwijs krijgt over voedsel en de vaardigheden aanleert om gezonde en bewuste keuzes te maken.

Regeerakkoord

De Alliantie Voedselonderwijs is begin september 2016 opgericht. Vorig jaar oktober zijn 16.000 handtekeningen van Nederlanders die het initiatief ondersteunen aangeboden aan toenmalig staatssecretaris Van Dam. Ook een groot aantal politieke partijen heeft zich in de aanloop naar de verkiezingen uitgesproken voor structureel voedselonderwijs. Samen met deze partijen wil de Alliantie bewerkstelligen dat het ook een plek krijgt in het regeerakkoord.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.