Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Hoogste inkomens moeten toch toeslagaanvraag indienen

Kinderopvangtoeslag

Hoewel ouders met een (gezamenlijk) inkomen boven de 118.189 euro in 2013 geen recht meer hebben op kinderopvangtoeslag voor hun eerste kind, adviseert het ministerie ouders om voor de zekerheid toch een aanvraag voor kinderopvangtoeslag in te dienen.

Kinderopvangtoeslag kan niet met terugwerkende kracht worden aangevraagd. Mocht er een herberekening komen over 2013 waaruit blijkt dat ouders in de hoogste inkomenscategorie wel recht hadden op toeslag in 2013, dan krijgen ze dit alleen uitgekeerd als er al een aanvraag voor 2013 ligt. Vang je kinderen op van ouders in de hoogste inkomenscategorie, dan is het slim om hen hierop te wijzen.

Het eerste kind
Overigens wordt met ‘het eerste kind’ niet het oudste kind in een gezin bedoeld, maar het kind met de meeste opvanguren. Voor de volgende kinderen uit hetzelfde gezin, hebben ouders wél recht op kinderopvangtoeslag. Ouders met een inkomen boven de 118.189 euro die nu al twee kinderen in de opvang hebben, hoeven niets door te geven aan de Belastingdienst.

Lage, midden- en hoge inkomens
In 2013 wijzigt de kinderopvangtoeslag voor alle inkomens vanaf 17.230 euro. Alleen ouders die minder verdienen, ontvangen dezelfde toeslag als in 2012. Vanaf een (gezamenlijk) inkomen van 17.230 euro wordt de toeslag, afhankelijk van het inkomen, verlaagd voor het eerste kind. Voor tweede, derde en meer kinderen wordt dezelfde toeslag uitgekeerd als in 2012.

Uurtarieven 2013
De maximum uurtarieven voor 2013 waarover kinderopvangtoeslag wordt uitgekeerd, zijn verhoogd. Voor dagopvang ligt dit op € 6,46, voor de buitenschoolse opvang op € 6,02 en voor gastouderopvang op € 5,17.

Proefberekening komt te laat
Vanaf midden november kunnen ouders een proefberekening maken op toeslagen.nl. Gjalt Jellesma van BOinK heeft zich beklaagd over deze timing, omdat ouders ook nog te maken hebben met een opzegtermijn. Mocht de opvang voor 2013 te duur uitvallen, dan kunnen ze hem nooit meer voor die tijd opzeggen.

ANP Photo, Koen Suyk

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.