Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Het Achterhuis’ van Anne Frank is het boekcadeau van 2022

In het voorjaar van 2022 een boek voor de oudste bso-kinderen tijdens de campagne ‘Geef een boek cadeau’: het wereldberoemde dagboek van Anne Frank, Het Achterhuis. De speciale uitgave met fotokatern en plattegrond is vanaf 11 februari 2022 te koop voor 2,99 euro in de boekhandel.
het-achterhuis-van-anne-frank-is-het-boekcadeau-van-2022

De (voor)leescampagne ‘Geef een boek cadeau’ bestaat vijf jaar en dat is volgens de initiatiefnemers een ‘schitterende gelegenheid om met een buitengewoon bijzonder boek te komen’. En dat is Het Achterhuis: een van de meest gelezen boeken wereldwijd en sinds 2009 staat het dagboek van Anne Frank op de werelderfgoedlijst voor documenten van Unesco. In 2022 is het ook nog eens 75 jaar geleden dat het boek voor het eerst verscheen.

Lezen op de bso

Het boek is voor oudere kinderen vanaf een jaar of 10. Een mooie gelegenheid dus om met de oudste bso-kinderen te lezen en door te praten over de Tweede Wereldoorlog, die in het boek omschreven wordt vanuit het perspectief van een leeftijdsgenoot.

Alle kinderen laten opgroeien met de mooiste boeken
De campagne Geef een (prenten)boek cadeau heeft als missie om alle kinderen in Nederland en Vlaanderen te laten opgroeien tussen de mooiste boeken. Wat zou het mooi zijn als ieder kind een eigen verzameling met de mooiste kinderboeken in zijn kamer heeft staan – met als resultaat dat boeken een vaste plaats krijgen in zijn of haar leven. Om die boekenkast te vullen, bundelen boekhandels en diverse partners ieder jaar hun krachten om in het voorjaar een jeugdboek en een prentenboek beschikbaar te stellen voor een klein bedrag.

Hoe bereiken we alle kinderen?
Voor een heel klein bedrag zijn de boeken te koop in de boekhandel, om cadeau te geven aan jezelf of een ander. Door de nadruk te leggen op ‘geven’, hoopt de stichting alle kinderen te bereiken – ook de kinderen die, om wat voor reden ook, thuis geen boeken hebben. Zo’n gulle gever hoeft niet per se vader, moeder, opa of oma te zijn: ook gemeente, school of kinderdagverblijf kan er bijvoorbeeld aan bijdragen.

Geef een prentenboek cadeau

Elk jaar is er ook de actie ‘Geef een prentenboek cadeau’. Dan is er een voorleescadeau te koop voor slechts 2,99 euro. Met hetzelfde doel als bovenstaande campagne: alle kinderen een kans geven om de mooiste (voor)leesboeken te krijgen. De titel voor het prentenboek wordt op 7 december bekendgemaakt.

Meedoen aan de campagne? Lees meer over ‘Geef een boek cadeau’ >>

In de jaarlijkse Monitor BoekStart worden de belangrijkste ontwikkelingen in de aanpak rondom voorlezen en leesbevordering in de kinderopvang weergegeven. De uitkomsten moeten een verbetering van de kwaliteit hiervan mogelijk maken. Aan de Monitor BoekStart 2020 deden 781 kinderopvanglocaties mee. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.