Harmonisatie: minder instroom ook buiten Randstad zichtbaar

Zo divers als de harmonisatie van peuterspeelzaalwerk in Nederland georganiseerd is, zo divers is ook het effect dat de harmonisatie heeft. Op meerdere plekken in het land merken voorscholen dat doelgroeppeuters sinds de harmonisatie thuisblijven. Vooral de instroom van nieuwe klanten stagneert. Maar er zijn ook voorscholen waar de instroom gelijk blijft. Een rondje door het land.

Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Fotolia

Vanuit Amsterdam en, in mindere mate, Rotterdam klagen voorscholen al enkele maanden over een terugloop in het bereik. In Amsterdam is dat niet zo verwonderlijk aangezien voorscholen daar tot 2018 gratis waren. Nu moeten ouders ook in de hoofdstad een inkomensafhankelijke bijdrage betalen. Hoewel dat voor achterstandsgezinnen met lage inkomend niet veel is, weerhoudt de administratieve rompslomp hen er soms van om gebruik te maken van het voorschoolse aanbod.

Toegenomen bureaucratie

In Rotterdam trok directeur van Peuter&Co, Heinz Schiller, al een paar keer aan de bel. Daar leek de harmonisatie (ingevoerd in 2017) in eerste instantie geen effect te hebben

0
660

Wilt u dit premium artikel verder lezen?

Sluit eenvoudig een gratis proefmaand af of neem een abonnement om dit artikel en alle andere premium berichten onbeperkt te lezen.

Bent u al abonnee? Log dan in en lees verder.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.