Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Handreiking: kinderen met langdurige neusverkoudheid

Kinderen met klachten als hoesten, neusverkoudheid of koorts mogen in coronatijd niet naar de kinderopvang. Maar dat geldt niet voor kinderen met chronische luchtwegklachten, zoals astma of kinderen met hooikoorts. Het RIVM komt met een handreiking.
iStock

Het is onwenselijk dat kinderen geen toegang hebben tot de kinderopvang of school moeten verzuimen vanwege langdurige luchtwegklachten, meldt het RIVM. Daarom is er een handreiking bij langdurig neusverkouden kinderen.

Wanneer thuisblijven?

Iedereen met klachten van hoesten en/of neusverkoudheid en/of koorts moet thuisblijven totdat de klachten ten minste 24 uur over zijn. Dit geldt niet voor kinderen met bekende chronische luchtwegklachten; zij mogen wel naar de kinderopvang. Dan gaat het bijvoorbeeld om kinderen met astma of hooikoorts. Het kind mag naar de opvang als het herkenbare klachten heeft, die passen bij de aandoening. Krijgt een kind nieuwe klachten, dan moet het thuisblijven.

Zo nodig beoordeelt een aan de GGD verbonden jeugdarts of arts infectieziektebestrijding de situatie van het individuele kind, in overleg met ouders, kinderopvang en eventueel de huisarts of behandelend arts. Bij twijfel over de oorzaak van de klachten kan het kind getest worden om COVID-19 uit te sluiten of aan te tonen.

Ook bij een kind met nieuw ontstane milde klachten, die langer dan een week aanhouden, kan een test uitgevoerd worden als dit consequenties heeft voor de opvang.

Lees de volledige handreiking van het RIVM >>

Wil je meer lezen? 

Abonneer je dan op onze gratis nieuwsbrief en ontvang twee keer per week de beste artikelen en het laatste nieuws in je mailbox. Zo mis je niets meer!

 

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.