Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

‘Haal financiële belemmering om gastouder te worden weg’

Gemeenten brengen leges in rekening voor de registratie van een gastouder in het Landelijke Register Kinderopvang (LRK) en een GGD-inspectie op de opvangplek. Gemeenten bepalen zelf hoe hoog deze leges zijn. Volgens Nysa zijn die soms zo hoog, dat dit een belemmering vormt voor nieuwe gastouders.
Bilderbox/chromorange /pictur

Nysa, de brancheorganisatie voor gastouders, pleit voor het verlagen van gemeenteleges voor startende gastouders. ‘Hierdoor wordt de financiële belemmering om gastouder te worden, weggenomen.’

Nysa komt met dit pleidooi naar aanleiding van vragen door Maura van Dijk uit Haarlem. Maura wil graag gastouder worden en bij navraag bij de gemeente Haarlem bleek dat de leges die verschuldigd zijn € 800,- bedragen. Opvallend is dat naburige gemeenten lagere bedragen hanteren en bij sommige gemeenten zijn er helemaal geen leges verschuldigd.

Kritische vragen

Maura won hierover informatie bij Nysa en een aantal gastouderbureaus. Naar aanleiding daarvan stelde zij kritische vragen tijdens de commissievergadering in het stadhuis van Haarlem; een fragment hiervan is te zien in deze video. Volgens Maura haakt 75 procent van de potentiële Haarlemse gastouders af, vanwege de hoge leges.

Maura stelt vragen als: waar zit het verschil in de hoogte van de leges in en wat gebeurt er met de opbrengsten van de leges? Worden deze aangewend voor de gastouderopvang of staat het de gemeente vrij om zelf te bepalen waar de opbrengsten heen gaan? Kan het bedrag van de leges niet naar beneden?

‘Aantal gastouders wordt steeds minder’

Nysa: ‘Het aantal gastouders in Nederland wordt helaas steeds minder, terwijl er wel voldoende vraag is vanuit ouders. Er zijn hiervoor diverse oorzaken aan te geven. Het beroep gastouder geniet niet heel veel bekendheid bij veel mensen, maar op scholen/opleidingen wordt er vaak geen specifieke aandacht aan het beroep gegeven.’

‘Financiële belemmering wegnemen’

‘Daarnaast kunnen er door gemeenten barrières worden opgeworpen in de vorm van de hoogte van leges. Iedere gemeente bepaald jaarlijks zelf of deze leges in rekening brengt en zo ja, hoe hoog deze leges zijn. Momenteel zitten we in een verkiezingsjaar waarbij veel politieke partijen een mening hebben over de kinderopvang en het zelfs hebben over gratis kinderopvang. Wellicht kunnen we beginnen met het terugbrengen van de kosten op gemeentelijk niveau waardoor de financiële belemmering om gastouder te worden, wordt weggenomen. Dit zou de werkgelegenheid ten goede komen.’

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.