Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Groot worden in de natuur bij Kinderdagverblijf Pepeloentje

Met gekleurde laarsjes aan zit een rij peuters gehurkt op een tegelpad, aandachtig kijkend naar de bruine aarde van de moestuin waar jonge stekjes de kop opsteken. Er staan ook grote planten. 'Kijk', zegt natuurcoach Jeannet. Ze wijst naar een kruidenplant. 'Dit is tijm, ruik maar.' De kinderen zijn op speurtocht in de buitenruimte van Kinderdagverblijf Pepeloentje. Alle zintuigen worden geprikkeld: ruiken, voelen, zien, horen en proeven. En er is nog veel meer te ontdekken.
groot-worden-in-de-natuur-bij-kinderdagverblijf-pepeloentje
Frida Noordzij

Kinderdagverblijf Pepeloentje ligt net buiten de dorpskern van Groessen, onder Arnhem. Wanneer je de lange oprijlaan oprijdt, voel je meteen de vrijheid van dit prachtige groene buitengebied. Tussen de fruitkwekerijen en de met wilde bloemen begroeide weilanden vind je het frisse, nieuwgebouwde kinderdagverblijf.

Natuurcoach

Natuurcoach Jeannet is een oud-medewerker die hier wekelijks komt om natuureducatie te geven aan alle drie de groepen. Ze start haar dag op de babygroep. Ze zit op de grond met een jongetje van nog geen jaar oud voor zich. Twee dreumesen kijken aandachtig naar de stapel boomstamschijven midden in de kring. De schijven worden gestapeld, en dan weer afgebouwd. Er staat een mand met dennenappels. Een meisje pakt er een in haar knuistje en voelt aan de bijzondere vorm. De kinderen maken voor het eerst kennis met telwoorden, aantallen, hoeveelheden. Jeannet telt samen met de kinderen de stapel schijven, en ook de dennenappels.

Buitenruimte

Buiten begint de zon te schijnen. De buitenruimte voor de baby’s is ruim opgezet. Er is een grote zandbak, een grasveld, een kruidentuintje, er zijn schommels en een trampoline en een volière met Indiase Pauwstaart-duiven. Een schaduwdoek is gespannen over een deel van de ruimte. Alles is op ooghoogte voor de allerkleinsten, net als in de binnenruimte.

groot-worden-in-de-natuur-bij-kinderdagverblijf-pepeloentje
Frida Noordzij

Net om de hoek van het gebouw, achter een poortje, staan de buitenbedjes. ‘Bijna alle kinderen slapen hier buiten’, vertelt Ruby. ‘En als het wat kouder is, trekken we een warmere slaapzak aan.’ In een van de bedjes zit een kindje, dat liever rondkijkt dan slaapt.

Even voorbij de bedjes ligt de moestuin. Borders voor jonge stekjes en grotere planten worden afgebakend met tegelpaden. Achter de moestuin is de weide voor de schapen en geitjes. Ook is er een grote ruimte voor de konijnen en kippen, die in alle vrijheid kunnen rondlopen. Twee kinderen lopen door de konijnenren. Flesje water in de hand, dat bijgevuld moet worden. Het is wat behelpen, maar het proces is belangrijker dan het resultaat: driekwart vol wordt het flesje weer teruggehangen aan het konijnenhok. De kinderen kijken trots naar de pm’er, die hen enthousiast aanmoedigt.

Geiten, kippen en lammetjes

groot-worden-in-de-natuur-bij-kinderdagverblijf-pepeloentje
Frida Noordzij

In de weide staan schapen en een paar geiten te grazen. Een groepje kinderen loopt verwachtingsvol over het gras, richting een houten schuur. De deur van de schuur staat open. Er klinkt gefluister. ‘Zachtjes, we doen heel zachtjes’, wordt er gepreveld. Nieuwsgierig kijken de kinderen om het hoekje, de schuur in. Daar staat moederschaap met twee lammetjes naast zich. Voorzichtig loopt ze met haar kroost langs de kinderen de schuur uit, de weide in. Hoewel sommigen de lammetjes al vaker hebben gezien, blijven de kinderen met oprechte verwondering het tafereel aanschouwen. Er wordt nog even gekeken in het kippenhok, ook in het schuurtje. Trots komt een jongetje met een vers gevonden eitje in zijn hand naar buiten lopen. Hij houdt het omhoog, zodat alle kinderen het kunnen zien.

Ook hier moeten de waterbakken worden gevuld. En de voederbakken voor de dieren. Samen met de pm’er laten de kinderen een gieter vollopen met water uit een regenton. Twee kinderen sjouwen de gieter naar de waterbakken. Het water klettert eruit onderweg daarnaartoe. Maar ook dat geeft niet…

1 REACTIE

  1. En wat leren we hier van? Je gunt alle kinderen een groene opvang, maar in de grote steden is het wel een uitdaging om en de m2 te vinden, gelukkig zijn daar wel kinderboerderijen..en er zijn ook initiatieven als de smakelijke moestuin..en daar moet je het mee doen!

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.