Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Groningen wil twee dagen kinderopvang als basisvoorziening

De gemeente Groningen wil nu echt werk maken van kinderopvang als basisvoorziening. Wethouder Ton Schroor heeft het College van B&W achter zijn visie geschaard en wil zo snel mogelijk meer uren gaan financieren voor kinderen die nu nog niet naar de kinderopvang gaan.

De timing van de plannen is enigszins ongelukkig zo vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen. Daarom wil Schroor nu al maatregelen nemen. Als eerste wil de wethouder alle peuters de mogelijkheid geven om 8 uur per week (in plaats van 6) gebruik te maken van een voorschools aanbod. Peuters van 2,5 tot 4 jaar met een risico op leerachterstand (zogenaamde VVE-indicatie) krijgen een geïntensiveerd aanbod van 16 uur per week. Dit is nu nog 12 uur.

Plan

Als de gemeente na de gemeenteraadsverkiezingen het plan blijven steunen, krijgen uiteindelijk alle kinderen van 2-4 jaar komend jaar twee dagen opvang per week. Daarna wordt deze groep uitgebreid naar kinderen vanaf 3 maanden zodat alle kinderen tot 4 jaar twee dagen naar de opvang kunnen gaan. De gemeente wil de kosten die bovenop de VVE-uren komen volledig vergoeden voor ouders die geen recht hebben op toeslagen. Dat kost de gemeente enkele miljoenen euro’s.

Goede basis

Ton Schroor legt op RTV Noord uit waarom hij het zo belangrijk vindt om in de voorschoolse periode te investeren en het bereik te vergroten: ‘Ook uit Scandinavië blijkt dat het ontzettend belangrijk is al heel vroeg met kinderen te beginnen, om aan sociale en educatieve vaardigheden te beginnen.’ Hij denkt dat dit een goede basis is van een verdere carrière op school.

Wijkteams

Twee dagen kinderopvang per week wordt natuurlijk geen verplichting. Maar Schroor wil wel ouders stimuleren van het aanbod gebruik te maken. Daarvoor wil hij onder andere wijkteams gaan inzetten.


‘Twee dagen minimaal naar de kinderopvang is een recht van kinderen’, sprak wethouder Ton Schroor eerder al uit. Hij probeert het onderwerp al langer op de lokale agenda te zetten. Lees hier eerdere uitspraken van hem


 

2 REACTIES

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.