Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties1

Gratis opvang voor doelgroepkinderen in Haren

Stichting Kinderopvang Haren en de gemeente hebben de handen ineengeslagen om kinderen met een achterstand gratis opvang te bieden. Het gaat om peuters van 2,5 tot 4 jaar oud die niet in aanmerking komen voor kinderopvangtoeslag, maar wel voor vroeg en voorschoolse educatie vanwege een achterstand. De kinderopvangorganisatie en gemeente betalen de kosten voor VVE samen zodat ouders in deze categorie helemaal niks meer kwijt zijn aan opvang.
Gratis opvang voor doelgroepkinderen in Haren
Foto: ANP

De peuterspeelzaal in Haren werd onlangs wegbezuinigd. Het raakte Margreet Boiten, directeur van de lokale kinderopvangorganisatie, dat een groep kwetsbare kinderen hiervan de dupe werd. Ouders konden ondanks de sluiting wel in aanmerking komen op gemeentelijke subsidie voor VVE, maar zouden alsnog een paar tientjes per maand kwijt zijn aan opvang. Voor ouders die leven op bijstandsniveau is dat veel geld. Dus stapte Boiten naar de gemeente.

Geen kosten

De gemeente Haren heeft voor 2014 41.500 euro beschikbaar gesteld. De Stichting Kinderopvang Haren besloot 15 eurocent van het uurbedrag per doelgroepkind in te leggen. Het resultaat is dat deze groep ouders voor hun peuter helemaal geen eurocent kwijt is aan opvang en VVE in 2014.

Effect doelgroepkinderen

Het gebeurt steeds vaker dat gemeenten in samenwerking, of op initiatief van de kinderopvang, op zoek gaan naar oplossingen om ook de kinderen in de onderlaag van de samenleving te bereiken. Boiten ziet dat kinderopvang juist op deze doelgroep veel effect heeft: ‘Soms zie ik een kind twee maanden na aanmelding weer en is het al een wereld van verschil. Op deze manier hoop ik dat we kinderen iets kunnen meegeven waardoor problemen op latere leeftijd voorkomen worden.’

Eén werkende ouder

Helemaal tevreden is Boiten nog niet. Voor een groep kinderen van wie één ouder werkt, is nog steeds geen sluitende oplossing. Zij vallen niet onder de gemeentelijke subsidie voor doelgroepkinderen, maar hebben ook geen recht op kinderopvangtoeslag. ‘Dat terwijl het soms een heel bewuste keuze is dat één van de ouders thuis blijft. Maar deze kinderen hebben ook belang bij voorschoolse educatie als voorbereiding op de basisschool’, aldus Boiten.

1 REACTIE

  1. en wat te denken van wel werkende ouders waarvan de kinderen 4 dagen door opa en oma opgevangen worden? of die een gastouder in huis hebben zodat ze alleen met eigen broertjes of zusjes spelen? Of nog erger voordat ze 4 jaar zijn al 4x een au pair gehad, dus 4x een aantal maanden gebroken Nederlands en al 4x afscheid moeten nemen van een vertrouwd persoon. Wat doen we deze kinderen aan?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.