Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Goedkoop onderwijs België in trek bij Nederlanders

Het aantal Nederlandse kinderen op Belgische scholen net over de grens steeg in het schooljaar 2014-2015 met 25 procent.
Belgische scholen.jpg
In België mogen kinderen al vanaf 2

Dit zegt Vera Jans, een Vlaamse volksvertegenwoordiger en gemeenteraadslid in Lanaken (grensgemeente in België) in het Eindhovens Dagblad. Zij wees onlangs de minister van Onderwijs in haar land op deze evolutie. Jans begrijpt wel dat Nederlandse ouders kiezen voor scholen en opvang net over de grens, maar ze heeft ook zorgen. Door de aanwas van Nederlandse kinderen worden de kleuterklassen groter en dat kan volgens Jans de kwaliteit aantasten.

Tarieven onderwijs

Ouders in Nederlandse grensgemeenten kiezen voor Belgische kinderopvang en onderwijs omdat het veel goedkoper is. In België mogen kinderen al vanaf 2,5 jaar naar school. Dat kost een paar tientjes, terwijl ouders voor kinderopvang in Nederland (afhankelijk van hun inkomen) maximaal honderden euro’s per maand kwijt zijn. In ons land gaan kinderen pas vanaf 4 jaar naar school.

Belgische kinderopvang

Jans werkt in de gemeente Lanaken waar het hoogste aantal kleuters van Nederlandse afkomst op scholen zitten. Zij diende onlangs een parlementaire vraag in om de cijfers van het schooljaar 2015-2016 ook in te zien. In het afgelopen schooljaar was het aandeel Nederlandse kleuters op Belgische scholen al gestegen met 25 procent. En dat geldt niet alleen voor de scholen, ook de kinderopvang voor baby’s en peuters is in België goedkoper dan in Nederland.

Discipline

Daar komt bij dat het onderwijs in België over het algemeen gedisciplineerder is dan in Nederland. Kinderen moeten in een rij staan voordat ze naar binnen mogen en worden geleerd altijd met twee woorden te spreken. Dit staat haaks op veel scholen in Nederland die kinderen juist meer eigen zeggenschap en vrijheden geven.

Vijf ochtenden opvang voor de prijs van twee. Zeeuwse scholen en kinderopvangorganisaties in de grensstreek met België stunten met kinderopvangtarieven. Zo hopen ze de uittocht van kinderen naar Belgische scholen en kinderdagverblijven te beperken. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.