Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties2

Goed werkgeverschap: ‘Liever een groep sluiten dan een zzp’er inzetten’

Het vinden van goed personeel voor de kinderopvang is een groot probleem. Des te belangrijker om te zorgen dat je huidige personeel tevreden is en niet weg gaat. Meer dan ooit is goed werkgeverschap daarom van belang. Hoe pakken organisaties dit aan in de praktijk? Een serie over goed werkgeverschap. Nicole Krabbenborg, directeur van Kindergarden: 'We kiezen ervoor minder met zzp’ers te werken. Het welzijn van medewerkers en kwaliteit voor kinderen kun je het beste waarborgen met vaste collega’s.'
Kinderen in de kinderopvang
Nicole Krabbenborg van Kindergarden sluit liever een groep zodat ze kwaliteit kan blijven bieden dan steeds wisselende zzp'ers in te zetten. Foto: oksix / stock.adobe.com

Kinderopvangorganisatie

Registreren

2 REACTIES

 1. Ik heb een heel kleinschalig kinderdagverblijf in de randstad. We hebben één groep en per dag staan er drie pedagogisch medewerkers (ziekte en vakantie uitgesloten, dan staan we met de hoeveelheid medewerkers die de overheid verwacht) op de groep. We zijn een super gezellig en hecht team. Dat merk je aan de kinderen en aan de medewerkers. Dit zou ik waarschijnlijk niet bereiken als ik een grootschalige kinderdagverblijf zou hebben. Wat ik alleen jammer vind is dat we daardoor wel een wat hoger uurtarief moeten rekenen (wat betreft het uurtarief, ons uurtarief lig waarschijnlijk nog steeds op het gemiddelde). Graag zou ik zien dat de overheid het uurtarief echt marktconform gaat rekenen. Op dit moment kampen heel veel kinderdagverblijven met personeels tekorten, ik denk dat je de focus beter op het uurtarief kunnen leggen en het aantrekkelijk maken van het beroep pedagogisch medewerker, dan jezelf op de borst slaan hoe goed je het zelf wel niet doet. Je kan namelijk niet zelf (of je eigen je personeel) beoordelen of je goed bezig bent. Ook ben ik van mening dat er een overkoepelende organisatie moet komen om alle GGD’s te controleren. De GGD heeft nu nog te vaak dat controleur Á, de regels anders interpreteert dan controleur B of C. Dit maakt dat de kwaliteit niet goed te vergelijken is. Het is dan ook zaak voor de overheid (als ze zoveel regels willen hanteren) dat ze de regels helder en duidelijk verwerken, zodat het maar voor één interpretatie kan worden gezien.
  Met andere woorden zeggen dat ik het beter doe dan een ander is in deze tijd een onbegonnen zaak. Er zijn teveel interpretatie verschillen, wat ik als goed zie, ziet een ander als minder goed.
  Het belang van de Overheid, de GGD, de Kinderopvangorganisatie, en de ouders is toch wel dat we met z’n allen moeten gaan samenwerken voor een goede, gezonde, verantwoorde en betaalbare kinderopvang.

 2. Lees alle reacties
 3. Hele groepen van in bovenstaande genoemde organisatie, draaien op ZZP ers.
  Genoemde organisatie heeft samen met andere organisaties prijsafspraken gemaakt na het versturen van een brief aan ouders, vanwege de te dure inzet van ZZP ers. Het boycotten van de ZZP er en maakt zich schuldig aan kartelvorming.
  Genoemde organisatie, laat zij- instromers en studenten de groepen draaien. Van de koekjesfabriek zo de groep op, bij voorkeur via EVC branchecertificaat, ongeschoold personeel in 3/4 maanden volledig inzetbaar. Een door de branche erkend (broekzak-vestzak) certificaat.

  Een ding wordt vergeten, of misschien was het allemaal juist wel te doen geweest, deze ZZP ers, met vele ogen en oren zien dagelijks wat er écht gaande is in de kinderopvang. Bij alle organisaties groot en klein zijn zij de 4 ogen waar de branche zelf niet aan kan voldoen.
  Vinger op de zere plek Kinderopvangtotaal? Wij hebben een handen vol te vertellen over het gebrek aan kwaliteit, de GGD die wegkijkt, de wanpraktijken en situaties in de kindervang en dat heeft niets van doen met de ZZP ers, alles met de organisatie en het mismanagement.

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.