Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties0

Geldproblemen vaak veroorzaker kindermishandeling

Financiële problemen zijn een grote oorzaak van kindermishandeling. Volgens de Raad voor de Kinderbescherming komt 40 procent van de meldingen door armoede en geldzorgen.
Armoede.jpg
Er zijn in Nederland nogal wat kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen: 421.000. - Foto: iStock

Andere veelvoorkomende oorzaken van kindermishandeling zijn psychische problematiek en verslavingsproblematiek. Er zijn in Nederland nogal wat kinderen die opgroeien in een gezin met een laag inkomen: 421.000. Dat is één op de acht kinderen. Van hen groeien 131.000 kinderen op in een gezin waar het inkomen langdurig laag blijft. Vooral deze groep loopt de kans om sociaal buitengesloten te worden omdat ze niet mee kunnen doen aan sporten of een schoolreisje.

Stress bij ouders

Directeur Annette Roeters van de Raad voor de Kinderbescherming denkt dat het wegnemen van financiële problemen, volwassenen veel stress kan besparen. ‘Daarmee verkleinen we de kans op kindermishandeling. Want financiële problemen veroorzaken vaak veel stress in een situatie die toch al instabiel is.’

Een vermoeden van ernstige kindermishandeling moet altijd eerst gemeld worden bij Veilig Thuis. Deze aanpassing van de meldcode kindermishandeling werd onlangs aangekondigd door staatssecretaris Martin van Rijn. Lees meer

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.