Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties3

Gastouders: flexibel, solitair en trouw

Het is lastig om een beeld te schetsen van dé gastouder. Daarvoor is de groep te divers. Het ministerie vroeg het Kohnstamm Instituut en het Nederlands Consortium Kinderopvang Onderzoek (NCKO) om onderzoek te doen naar kenmerken van de Nederlandse gastouderopvang. Daaruit komt naar voren: de gastouder is vrouw, heeft zelf kinderen, werkt vanuit eigen huis, vangt gemiddeld 4 kinderen per week op, is aangesloten bij één gastouderbureau, is zeer op zichzelf en ziet gastouderopvang als een serieus vak.
Gastouders: flexibel
Foto: ANP Photo

Net

Registreren

3 REACTIES

 1. Leuk, maar dat gastouders niet in een hokje te plaatsen valt, is natuurlijk geen nieuws. Althans ik pas niet in het beeld van de gemiddelde gastouder.
  Wat gaan we met de onderzoeksresultaten doen? Laat me raden, we stoppen het weer in het hokje gastouders, net zoals in 2010, gezellig bij de opa`s en oma`s, tussen de ”oppassers” in.
  Ik zou graag de definitie van de professionele gastouder aangescherpt willen zien, het opleidingsniveau omhoog en onder de hoede van de gastouderbureau`s vandaan. De gastouders die in het rapport denken dat ze een arbeidsovereenkomst hebben met het GOB, kunnen prima bij de GOB`s blijven. De overige, veelal hoger opgeleide, zzp-gastouders, erkennen als eigen kinderopvangondernemer, niet alleen voor de belastingdienst maar ook binnen de Wet Kinderopvang.

 2. Lees alle reacties
 3. Voor 2010 werden er wettelijk gezien nauwelijks eisen aan gastouders, locaties en gastouderbureaus gesteld. Kwaliteit werd vanuit het veld ontwikkeld, maar er was weinig controle op. Vanaf dat de Wet Kinderopvang in 2005 inging, kwamen er voor de eerste keer kwaliteitseisen vanuit de overheid en kwam de GGD controleren. Vanaf 2010 werden deze eisen nog aangescherpt: met name dat gastouders aan opleidingseisen moesten voldoen.

 4. Interessant stuk en goed dat de gastouderopvang meer en meer in beeld wordt gebracht als professionele kinderopvang.
  Daarom maak ik bezwaar tegen de zin ‘De gastouderopvang bestaat nog niet zo lang als professionele kinderopvang.’
  Gastouderopvang is per definitie professionele kinderopvang.
  Waaruit blijkt dat gastouderopvang geen professionele kinderopvang is?

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.