Artikel bewaren

Je hebt een account nodig om artikelen in je profiel op te slaan

Login of Maak een account aan
Reacties12

Gastouder nadrukkelijk in beeld bij ouders

De concurrentie van gastouders voor kinderdagverblijven en bso’s groeit. In de Volkskrant van woensdag 19 oktober staat een artikel met de kop “Gastouder wordt steeds voordeliger”. Gastouderbureau ViaViela meldt op Twitter dat de publicatie van dit artikel duidelijk leidt tot meer vragen van geïnteresseerde ouders.

Goedkoper?
Vanaf 2012 wordt de kinderopvangtoeslag inkomensafhankelijk en zullen ouders meer gaan betalen voor kinderopvang omdat de uurtarieven zijn bevroren voor 2012. Het maximale uurtarief voor de gastouderopvang is vastgesteld op € 5,09, voor de bso is dit € 5,93 en voor de dagopvang € 6,36. Ouders ontvangen wel meer toeslag per uur voor opvang in een kindercentrum, maar betalen daar meestal voor een hele dag. Gastouders berekenen bijna altijd alleen de uren die ouders hebben afgenomen. Bovendien betalen ouders de vakanties bij gastouders niet door.

Uitrekenen
Nu ouders naar alternatieven zoeken, proberen gastouderbureaus ouders te enthousiasmeren voor gastouderopvang te kiezen. Gastouderbureau Flexmoeders startte onlangs de Tel-uit-je-winst quickscan waar ouders kunnen uitrekenen hoeveel ze kunnen besparen met gastouderopvang. Gastouderbureau 4Kids lanceert volgende week een rekentool waar ouders zelf kunnen uitrekenen waar ze het goedkoopst uit zijn. Het Nibud heeft zo’n kinderopvangvergelijker op de website staan. Veel ouders maakten hier al gebruik van. Ouders kunnen ook terceht op de rekentool van het bedrijf Hippo VOF. Bekijk deze rekentool hier >>

Foto: Stock.xchng

12 REACTIES

 1. ik reageer op degenen die zeggen dat het zonder gastouderbureau goedkoper is. Ja natuurlijk, maar dat is dan voor die ouders en ‘gastouders’ die daar voor kiezen. Het kabinet heeft juist willen waarborgen dat de gastouderopvang waarvoor toeslag gegeven wordt, professioneel is. De medewerkers van het gastouderbureau hebben de taak zoveel mogelijk te waarborgen dat de gastouders goede kwaliteit bieden. De GGD controleert hier de GOB’s ook op, en die controle is in mijn ervaring heel gedegen. Dat sommige GOB’s, zoals ViaViela, op het randje lopen wat betreft de eisen, doet daar niets aan af.
  Wat betreft de prijzen: hier is duidelijk de marktwerking ingetreden. Gastouder en vraagouder bepalen samen de uurprijs. Dus een gastouder die te hoge eisen stelt, krijgt gewoon minder kinderen om op te vangen.
  Overigens vind ik het wel vreemd dat gastouders uren in rekening brengen die niet gevraagd worden. Hele dagen rekenen terwijl de ouder maar 6 of 7 uur nodig heeft, is volgens mij een vorm van fraude, die we nu toch juist willen bestrijden?!

 2. Lees alle reacties
 3. Het 4- ogen principe bij gastouders moet net als in de kinderopvang doorgevoerd worden. Anders wordt het kdv en bso gediscrimineerd. Er werken overal gekken. Ook sommige gastouders zijn niet goed. Je kind kan nergens veilig heen. Ook op scholen gebeurd het. Iemand die kwaad wil doet dat ook met het 4-ogen principe. Denk b.v. je collega brengt een kindje naar bed. Jij blijft op de groep. Waar is controle???? Datzelfde geldt voor de gastouder. Dan moet je contstant 4 man met elkaar mee laten lopen. Dat kan simpelweg niet. Er is maar 1 oplossing.De wet in Ned. moet strenger. Kan je niet van kinderen afblijven. Zwaarder straffen. Bind ze net als in Thailand aan een ketting, levenslang vast. Sommige zijn een gevaar voor de maatschappij. Ons systeem is corrupt. Laatst op internet gelezen dat Juliana bij haar aftreden alle gevangen op taart had willen laten trakteren! Wiegel stak daar een stokje voor en wou dat niet.
  Oh.. oh.. waar zijn wij mee bezig. Kabinet kom eens op. Maak de straffen eens hoger. Je kind zou maar iets worden aangedaan.
  Door 4-ogen principe wordt alles duurder. Dat is een logisch gevolg. Echter is het schandelijk dat het kabinet alles terugdraait. Het nog nooit gestemd op Groen Links maar ga dat echt doen. Dat is de enige partij die echt voor de kinderopvang opkomt. Goede gastouders onderscheiden zich echter ook van de slechte. En zullen een hoger tarief vragen, ook om een betere kwaliteit neer te zetten.
  Ik vind echt dat daar dan ook het 4-ogen principe moet gelden. Dan maar een stagiaire erbij. Dat vind ik ook prima. Of een hulpmoeder.
  We zullen zien. Hoe dan ook, wij als belastingbetalers draaien overal voor op. Lang leve Griekenland!

 4. Niet per defintie juist.
  Gastouders; freelancers-en ZZp gastouders mogen immers hun eigen tarieven en werkwijze bepalen.
  Of de werkwijze en het tarief wat de gastouder bepaald, altijd de juiste weg is, is natuurlijk de vraag.
  Als ouder en gastouder akkoord gaan met bijvoorbeeld € 10 per uur en doorbetaling bij vakanties, blijft de vergoeding van de overheid nog steeds € 5,09!
  In de praktijk is veelal is de opvang bij een gastouder goedkoper dan de opvang in kinderdagverblijven.
  Het loskoppelen van de verplichte koppeling van gast en vraagouder aan het gastouderbureau, zou mogelijk in financiele zin, meer uithalen.
  En zou bovendien echt nieuws zijn om over te schrijven…..

 5. ik ben ook gastouder en krijg vakanties niet betaald, en ik bereken ook geen hele dagen als ze niet komen, wel werk ik met minimale uurafname van 5 uur per week.
  het is nog steeds jammer dat wij niet zonder gob kunnen werken, zou een hoop geld schelen voor de vraagouders.

 6. Ik ben zelf ook gastouder en reken wel halve dagen voor de ouders maar wel met een minimaal aantal uren per maand.In de kinderopvang wordt voor deze ouders die flexibel uren af willen nemen altijd voor de hele week uren gerekend terwijl hun uren al voor 4 maanden van tevoren bekend zijn en de kinderopvang dus makkelijk het personeel kan aanpassen dat vind ik echt zo oneerlijk. Ik heb dus veel mensen met flexibele afnamen en die zijn dik tevreden.

 7. In ons gastouderbureau betalen ouders 12 maanden een deel van de jaarkosten.
  Deze jaarkosten zijn echter gebaseerd op 47 weken opvang per jaar.
  het voordeel voor de gastouder zijn constante inkomsten en voordeel voor de ouder is dat men de vakantie niet betaald, indien dan wel opvang nodig zou zijn zal deze apart doorberekend worden.
  tevens is dagdelen berekenen niet gewenst, wij werken met een planningskaart waarop de benodigde uren vastgelegd worden en de ouder bepaald samen met de gastouder de minimale opvangtijden enz.
  Groet,
  Jan

Geef je reactie

Om te kunnen reageren moet je ingelogd zijn. Heb je nog geen account, maak dan hieronder een account aan. Lees ook de spelregels.